Tämä on ulkomaalaisten taistelijoiden merkitys Ukrainalle – suomalaisilla "kullan arvoista" osaamista

MPKK:n professori kertoo, mikä on ulkomaalaisten taistelijoiden merkitys Ukrainalle 2:50
Katso video: Maanpuolustuskorkeakoulun Aki-Mauri Huhtinen kertoo vierastaistelijoiden merkityksestä Ukrainalle.

Ukrainassa sotii tällä hetkellä vähintään tuhansia ulkomaalaisia taistelijoita hyökkäyssotaa käyvää Venäjää vastaan. Heidän merkityksensä on lukumääräänsä suurempi, sanoo Maanpuolustuskorkeakoulun asiantuntija.

Kun Venäjä aloitti suurhyökkäyksensä Ukrainaan helmikuussa, toivotti sotaan joutunut Ukraina vierastaistelijat tervetulleiksi auttamaan.

Moni saapuikin. Tulijoiden määrä nousi tuhansiin, Ukrainan mukaan jopa 10 000–20 000:een.

– Todellisuudessa lukumäärät ovat tuhansissa, arvioi Maanpuolustuskorkeakoulun professori Aki-Mauri Huhtinen Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa.

Luvuista ei ole vahvistettua, avointa tietoa, joten lukumäärästä on vain arvioita. Huhtinen muistuttaa, että vapaaehtoisina sotimaan lähteneet voivat lähteä myös koteihinsa heti niin halutessaan.

– Sieltä tulee myös koko ajan henkilöitä pois. Oloajat paikan päällä saattavat olla puoli vuotta tai kuukausia, hän sanoo.

– Vierastaistelijan määritelmään kuuluu vapaaehtoisuus. Se on henkilökohtainen halu taistella Ukrainan puolesta Venäjää vastaan.

Kun halu ei enää ylitä sodan vastoinkäymisiä, vieraistaistelija lähtee. Myös kirjavat motiivit ja osaamisen taso vaikuttavat.

Sodan olemus onkin sen yllättävyys, sanoo Huhtinen.

– Aika paljon sieltä lähtee pois tai kotiutetaan pois melko nopeasti. Ehkä ne odotukset ja osaamisen taso eivät ole olleet sitä, mitä on haluttu.

Määräänsä isompi merkitys

Vierastaistelijoilla on hänen mukaansa määräänsä suurempi merkitys. Kuten Venäjäkin tahtoo muistuttaa, kyse on jos ei sodasta, niin vähintään konfliktista Venäjän ja lännen välillä.

– Ukraina poikkeaa sotana ja konfliktina aiemmista, hän painottaa.

On merkitystä, että ukrainalaisten rinnalla sotii aseveljiä muista maista.

Vierastaistelijoita tulee Ukrainaan runsaasti lähimaista, esimerkiksi Valko-Venäjältä, Georgiasta, ja jopa Venäjältä itsestään. Tulijoita on kuitenkin ympäri maapalloa läntisistä maista.

– Heidän kertomuksensa antavat inhimillisen näkökulman siihen, mitä se sota on.

– Jos katsomme kylmänviileästi numeroita, niin Ukrainalla itsellään on satojatuhansia sotilaita ja mahdollisuus rekrytoida heitä jopa puoli miljoonaa. Vierastaistelijat eivät sinänsä vaikuta siihen paljoa.

Heidän symbolinen ja moraalinen merkityksensä on suurempi. Varsinaisen sodan lisäksi Ukraina käy jatkuvasti sotaa yleisestä mielipiteestä, ja siinä suhteessa yhteisrintaman Venäjää vastaan on pidettävä.

– Sota saa inhimilliset kasvot heidän kertomuksissaan, joita meilläkin esimerkiksi leviää sitten median kautta.

Tässä suhteessä Ukrainan menestys on ylivoimaista. Tästä saatiin torstaina esimerkki, kun YK:n yleisistunto hyväksyi selvin luvuin päätöslauselman, joka tuomitsee Venäjän laittomat alueliitokset Ukrainassa.

Suomalaisten osaaminen arvossaan

Suomalaisten lähtijöiden määrä lasketaan Huhtisen mukaan kymmenissä. Tämäkin on vain arvio, sillä Huhtinen kertoo Puolustusvoimien saavan tietonsa suomalaisista vierastaistelijoista median kautta.

Se, mitä kukin heistä julkisesti tai esimerkiksi sosiaalisessa mediassa kertoo, on – kuten vierastaistelijaksi ryhtyminenkin – vapaaehtoista.

Suomalaisilla sotaan lähtijöillä lienee poikkeuksetta vähintään varusmiestausta Suomen armeijassa. Muuta suoraa kontaktia Puolustusvoimilla heihin ei ole, eikä heihin oteta yhteyttä automaattisesti heidän palatessaankaan Suomeen.

Keskustelu heidän kanssaan pyritään avaamaan kuitenkin tilaisuuden tullen.

– Jos he tulevat kertausharjoituksiin, niin sitä kautta heidän kanssaan voidaan keskustella. Myös median kautta heidän kommentointiaan seurataan. Nämä ovat niitä peruskanavia, miten voimme heidän kokemuksiaan jakaa.

Ukrainan kannalta ehkä arvokkaimmat tulokassotilaat ovat heitä, jotka kykenevät koulutustehtäviin.

Ja erityisesti heitä tarvitaan, jotka osaavat käyttää Ukrainan liittolaisiltaan saamia uusia asejärjestelmiä.

Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

Riku Arima taistelee Ukrainassa etulinjassa – tällainen on sodan arki 4:31
Katso myös: Näin Ukrainan vastahyökkäyksessä mukana oleva Riku kertoo sodan todellisuudesta.

Suomalaiset ovat yleisesti ottaen arvostettuja perusosaamisensa takia.

– Jos olet käynyt varusmieskoulutuksen, niin silloin olet saanut hyvän koulutuksen. Pystyt toimimaan taistelukentällä taistelutilassa. Varsinkin jos olet saanut johtajakoulutusta, niin se on kullan arvoista osaamista.

Lue myös:

    Uusimmat