Tällä alueella Venäjän joukot vielä etenevät Ukrainassa – Kastehelmi: "Ei odotettavissa suurempia voittoja"

Venäjä evakuoi Hersonissa – näillä alueilla Venäjän joukot vielä etenevät Ukrainassa 3:56
Katso videolta Emil Kastehelmen analyysi Ukrainan sotatilanteesta.

Bakhmut itäisessä Ukrainassa on ainoita alueita, joissa Venäjän hyökkäyksen on raportoitu edenneen, kertoo sodan kulkua tarkasti seuraava sotahistorioitsija Emil Kastehelmi MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Käytännössä venäläisjoukot ovat pikkuhiljaa onnistuneet valtaan alueelta yksittäisiä kyliä. Voitot ovat siis pieniä.

– Yleisesti ottaen voidaan sanoa tuosta kehityksestä, että se on suhteellisen hidasta. Siellä ei ole odotettavissa, että Ukrainan rintama millään merkittävällä tavalla esimerkiksi romahtaisi, tai ei ole odotettavissa mitään suurempia venäläisiä voittoja, Kastehelmi arvioi.

– Todennäköisesti jatkuu tällaisena samantyyppisenä, että silloin tällöin yksittäinen kylä Bakhmutin suunnalta kaatuu.

Pitää taistelua Bakhmutista mahdollisena

Kastehelmi ei pidä täysin mahdottomana, että Venäjän joukot jossain vaiheessa valtaisivat Bakhmutin. Taistelujen siirtyminen kaupunkia kohti on kuitenkin kestänyt pitkään.

– Se on hyvin pitkän matkan päässä.

Mahdollista on, että Venäjä pyrkii saarrostamaan kaupunkia etelästä ja idästä, mutta Kastehelmi ei usko, että merkittäviä muutoksia oltaisiin ainakaan lähiviikkoina näkemässä.

Venäjä ilmoittaa evakuoivansa Hersonia, Kastehelmi ei usko taisteluiden alkavan pian

Kuluvalla viikolla on uutisoitu siitä, että Venäjä on ilmoittanut käynnistävänsä evakuointeja miehittämässään Hersonissa. Kastehelmi muistuttaa, että Ukrainalla on ollut aktiivista vastahyökkäystoimintaa alueella jo pidemmän aikaa, ja saanut voittoja muun muassa kaupungin pohjoispuolella.

Itse Hersonin kaupunki on kuitenkin yhä melko hyvässä suojassa, ja venäläisten puolustusvarustukset matkalla kohti kaupunkia vaikuttavat Kastehelmen mukaan asianmukaisilta puolustautumista varten. Kaupungin lähestyminen olisi siis vaikeaa.

– On hieman epäselvää, että on oikeasti uhkana se, että ihan vielä lähiaikoina alkaisivat taistelut Hersonin kaupungista. Näkisin sen jossain määrin epätodennäköisenä, mutta toisaalta täytyy pitää mielessä, että tässä sodassa on jatkuvasti tapahtunut tällaisia melko yllättäviä muutoksia, Kastehelmi sanoo.

Tätä sodassa seurataan tarkasti

Tällä hetkellä Kastehelmellä on tiukassa seurannassa Harkovan ja Luhanskin oblaskien rintamien tilanne, sillä siellä Ukraina jatkaa hyökkäyksiään ja Venäjä taas yrittänyt vastahyökkäyksiä.

– Siellä on useampi keskeisiä kaupunkeja, joita kohti ukrainalaiset ovat näyttäneet pyrkivän jo pidemmän aikaa.

Uutisia tulee alueelta pikkuhiljaa, mutta tilanne kiinnostaa Kastehelmeä.

Tällä hetkellä rintamilla hyvin tiukassa seurannassa Harkovan ja Luhanskin oblaskien rintamien tilanne, pohjoisemmassa osassa Itärintamaa. Siellä Ukraina jatkanut hyökkäyksiään. Ja venäläiset yrittäneet tehdä vastahyökkäyksiä. Uutisia tipahtuu hidastuvissa määrin. Vaatii erityistä seurantaa, että mitä siellä tarkalleen tapahtuu.

– "Sodan sumu" tuolla alueella on paikoin aika vahvaa, eli se vaatii erityistä seurantaa, jotta voi saada selville, missä siellä tapahtuu ja mitä siellä tarkalleen ottaen tapahtuu. hän kertoo.

Sodan sumulla tarkoitetaan ilmiötä, jossa sotatoimialueen tapahtumista ei ole osapuolilla tai sitä seuraavilla kunnollista tietoa.

Kartat näyttävät, mikä on Venäjän hyökkäyksen tilanne juuri nyt 15:54
Katso haastattelu kokonaisuudessaan videolla. Videolla Kastehelmi kertoo muun muassa, mitä käänteitä hän seuraa tarkalleen.

Lue myös:

    Uusimmat