Mainos

Yhä useampi ajaa alkoholia maisteltuaan – rattijuoppojen määrä kuitenkin laskenut

Rattijuoppojen määrä liikennevirrassa on kuluvana vuonna hieman laskenut vuoteen 2014 verrattuna. Sen sijaan alkoholia maistelleiden, mutta alle langettavan promillerajan jääneiden kuljettajien osuus on noussut kolmena viime vuonna peräkkäin.

Tiedot ilmenevät poliisin keväällä ja syksyllä suorittamien valtakunnallisten puhallusratsioiden tuloksista vuonna 2015.

Tänä vuonna poliisi puhallutti ratsioissa 111 770 kuljettajaa. Rattijuopoiksi kirjattiin 141 kuljettajaa, mikä tarkoittaa 0,13 prosenttia puhalletuista. Alkoholia nauttineita, mutta alle rajan jääneitä kuljettajia oli 939 eli 0,84 prosenttia.

Rattijuoppojen määrä liikennevirrassa on ollut pienemmillään vuonna 2012, jolloin rattijuoppoja oli 0,11 prosenttia puhalletuista. Suurimmillaan osuus oli vuonna 1990, jolloin luku oli 0,25 prosenttia.

– Rattijuoppojen määrä on kuitenkin vaihdellut satunnaisesti eri vuosina, joten ei ole osoitettavissa selkeää nousevaa tai laskevaa trendiä viimeisen kymmenen vuoden aikana, poliisitarkastaja Heikki Ihalainen Poliisihallituksesta sanoo.

Poliisi on toteuttanut valtakunnallisia puhallusratsioita keväisin ja syksyisin vuodesta 1988 alkaen. Ratsian aikana poliisi puhalluttaa kaikki ratsiapaikalle ajaneet kuljettajat. Vuosittain valtakunnallisissa ratsioissa puhallutetaan keskimäärin yli 100 000 kuljettajaa.

Liikennevirrasta poimitut kuljettajat puhallutetaan seulontamittarilla. Puhalluksen jäädessä alle rangaistavuuden rajan eli 0,50 promillea tai 0,22 mg/l kuljettaja kirjataan alkoholia maistelleeksi.

Seulontatuloksen ylittäessä rangaistavuuden rajan kuljettaja toimitetaan joko tarkkuusalkometrimittaukseen tai verikokeeseen. Alkoholipitoisuuden ylittäessä rangaistavuuden rajan kuljettaja kirjataan tutkimuksessa rattijuopoksi.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.