WP: Tämä tiedetään erikoisoperaatioiden veteraanista, joka koordinoi Nord Stream -räjähdykset

Putinin "antenniksi" väittämä esine nostettiin Nord Stream 2 -putken lähistöltä 0:45
Maaliskuussa presidentti Putinin "antenniksi" väittämä esine nostettiin Nord Stream 2 -putken lähistöltä.

Ukrainalaiseversti Roman Tshervinskyilla oli keskeinen rooli Nord Stream -kaasuputken pommituksessa viime vuonna, väittävät yhdysvaltalaismedia Washington Post (WP) ja saksalaislehti Der Spiegel.

Kolme räjähdystä aiheuttivat suuren vuodon Nord Stream 1- ja Nord Stream 2 -kaasuputkiin 26. syyskuuta 2022. Välittömästi alkoi valtava spekulaatio iskun tekijästä. Länsimaissa syyttävät katseet kääntyivät Kremliin, Venäjä kiisti osallisuutensa. Ainakin Saksa, Tanska ja Ruotsi ovat virallisesti tutkineet tapausta.

Medioiden nimettömien lähteiden mukaan Ukrainan erikoisjoukoissa palvellut Roman Tshervinskyi oli operaation koordinaattori.

Postin mukaan 48-vuotias Tshervinskyi hoiti logistiikan ja tuen kuusihenkiselle ryhmälle, joka vuokrasi väärennetyillä henkilöllisyystodistuksilla purjeveneen ja asetti räjähteet kaasuputkelle.

Postin tietojen mukaan Tshervinskyi ei toiminut yksin, eikä hän suunnitellut operaatiota. Käskyt tulivat lehden tietojen mukaan korkea-arvoisemmilta ukrainalaisupseereilta, jotka raportoivat Ukrainan asevoimien päällikölle Valeri Zaluzhnyille.

Tshervinskyilla on ollut useita korkea-arvoisia asemia Ukrainan tiedustelu- ja turvallisuuspalvelussa. Medioiden selvityksen mukaan hän on sekä ammatillisesti että henkilökohtaisesti läheisissä väleissä Ukrainan sotilas- ja turvallisuusjohdon kanssa.

Ainutlaatuista videokuvaa vahingoittuneesta Nord Stream -putkesta Itämeren pohjasta 0:26
Ainutlaatuista videokuvaa vahingoittuneesta Nord Stream -putkesta Itämeren pohjasta

Erikoisoperaatioiden erikoismies

Tshervinskyi on aiemmin ollut mukana useissa erikoisoperaatioissa.

Vuonna 2020 Tshervinskyi johti operaatiota, jonka tarkoitus oli houkutella venäläisen Wagner-palkkasotilasjärjestön taistelijoita Valko-Venäjälle. Ajatuksena oli vangita heidät ja tuoda oikeuden eteen Ukrainaan.

Washington Postille ja Der Spiegelille lähettämässään lausunnossa Tshervinskyi sanoi "suunnitelleensa ja toteuttaneensa" operaatioita, joiden tarkoituksena oli tappaa Venäjä-mielisiä separatistijohtajia. 

Lisäksi ukrainalaiseversti väitti vetäneensä operaatiota, jonka oli määrä "kaapata todistaja", joka kertoisi Venäjän roolista vuoden 2014 Malaysia Airlinesin lennon alas ampumisessa. Kone ammuttiin alas Ukrainan ilmatilassa ja sen seurauksena kuoli 298 ihmistä. Tutkimuksissa on todettu, että koneen pudotti Venäjän armeijan ohjus.

Tällä hetkellä Tshervinskyi ei ole vapaa mies, vaan häntä on pidetty huhtikuusta lähtien vankilassa Ukrainan pääkaupunki Kiovassa.

Vangitseminen juontaa juurensa heinäkuuhun 2022, jolloin Ukraina yritti houkutella venäläislentäjän loikkaamaan Ukrainaan. Maan viranomaisten mukaan Tshervinskyi toimi ilman lupaa ja hänen operaationsa paljasti lentokentän sijainnin, minkä seurauksena Venäjän ohjusisku tappoi sotilaan ja haavoitti 17 muuta, Post kirjoittaa.

Tshervinskyi mukaan hän ei ole vastuussa Venäjän hyökkäyksestä ja toimi käskyjen mukaan.

Kaikki kiistävät

Asianajajansa kautta Tshervinskyi on kiistänyt osallisuutensa Nord Stream -sabotaasiin.

– Kaikki spekulaatio osallisuudestani Nord Stream -hyökkäyksiin on Venäjän propagandan levittämää, eikä sillä ole mitään todellisuuspohjaa, Tshervinskyi sanoi kirjallisessa lausunnossaan WP:lle ja Der Spiegelille.

Ukrainan hallitus ei ole vastannut Washington Postin ja Der Spiegelin kysymyksiin Tshervinskyin roolista. Presidentti Volodymyr Zelenskyi on aiemmin kiistänyt Ukrainan osuuden. Washington Postin tietojen mukaan sabotaasioperaatio suunniteltiin niin, ettei Zelenskyi tietäisi siitä.

Lue myös:

    Uusimmat