Mediat: Ukrainalaisupseeri koordinoi Nord Stream -sabotaasia

"Ukrainalaismielinen ryhmä räjäytti Nord Streamin" – näin kommentoi Valkoinen talo 1:38
"Ukrainalaismielinen ryhmä räjäytti Nord Streamin" – näin kommentoi Valkoinen talo väitteitä 7.3.2023

Sabotaasia Nord Stream -kaasuputkiin viime vuonna koordinoi korkea-arvoinen ukrainalaisupseeri, jolla on yhteyksiä maan tiedustelupalveluihin, kertovat Washington Post ja Spiegel

Ne perustavat tietonsa muun muassa nimettömiin viranomaislähteisiin Ukrainassa ja muualla Euroopassa.

Lehtien mukaan operaatiota koordinoi 48-vuotias eversti Roman Tshervinskyi. Hän muun muassa vastasi logistiikasta ja tarpeistosta, kun kuusihenkinen ryhmä vuokrasi purjeveneen väärennetyillä henkilötiedoilla ja sukelsi asentamaan räjähteet putkiin.

Lähteiden mukaan Tshervinskyi ei toiminut yksin eikä suunnitellut operaatiota. Hän sai ohjeet korkea-arvoisemmilta upseereilta, jotka raportoivat Ukrainan asevoimien komentajalle Valeri Zaluzhnyille.

Tshervinskyi kiisti asianajajansa välityksellä osallisuutensa sabotaasiin. Ukrainan hallitus ei vastannut lehtien kommenttipyyntöihin. Presidentti Volodymyr Zelenskyi on toistuvasti kiistänyt Ukrainan sekaantuneen operaatioon.

Venäjältä Saksaan johtavien Nord Stream -kaasuputkien räjäytys oli kiistelty operaatio, jota on arvosteltu myös lännessä. Isku kohdistui osin länsiyhtiöiden omistamaan siviili-infrastruktuuriin ja vaaransi miljoonien ihmisten kaasunsaannin Euroopassa.

Tshervinskyi on parhaillaan pidätettynä Kiovassa. Häntä epäillään toimivaltuuksiensa ylittämisestä toisessa tiedusteluoperaatiossa, jonka seurauksena ukrainalaisen lentokentän koordinaatit päätyivät venäläisten tietoon. Sen seurauksena Venäjä teki kentälle ohjusiskun, jossa kuoli yksi ja haavoittui lukuisia Ukrainan sotilaita.

Lue myös:

    Uusimmat