ISW: Venäjällä vaikeuksia vastata Ukrainan uuteen iskuun

Ukraina hyökkää Dneprjoen yli Hersonin alueella.

Venäjällä tulee todennäköisesti olemaan merkittäviä haasteita lähettää joukkoja muilta alueilta vastaamaan Ukrainan Dneprjoen itärannan hyökkäyksiin, jos alueella olevat verrattain heikot venäläisyksiköt ja vielä käyttämättömät reservit Hersonin suunnalla eivät pysty vastaamaan operaatioon, arvioi yhdysvaltainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Venäläislähteiden mukaan ukrainalaisjoukot valtasivat eilen torstaina uusia asemia Krynkyn kylän liepeillä, ISW kirjoittaa. Krynky sijaitsee 30 kilometriä Hersonin kaupungista koilliseen Dneprjoen itärannalla, jota Venäjä pääasiassa hallitsee.

Ukraina on hyökännyt Hersonin alueella myös Poyman, Pishchanivkan ja Pidstepne tienoilla, venäläislähteet väittävät. Ukrainan epäillään pyrkivän vakiinnuttamaan asemansa Pidstepnen ja Kozachi Laherin asutuskeskusten välisellä alueella Dneprjoen itärannalla.

Dneprjoen rintamatilanne Hersonin kaupungin läheisyydessä Etelä-Ukrainassa 10. marraskuuta. Sininen nuoli on Ukrainan hyökkäys. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.
Dneprjoen rintamatilanne Hersonin kaupungin läheisyydessä Etelä-Ukrainassa 10. marraskuuta. Sininen nuoli on Ukrainan hyökkäys. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.

ISW:n mukaan ukrainalainen sotilastarkkailija Konstyantyn Mashovets väittää, että ukrainalaisjoukot pitävät hallussaan yhtäjaksoista kaistaletta Dneprjoen itärannalla Antonivskin rautatiesillalta Antonivskin maantiesilalle.

Tiedossa ei ole, kuinka suurilla joukoilla Ukraina Hersonin seudulla tällä hetkellä hyökkää. Lokakuun puolivälissä Suomen entinen tiedustelupäällikkö, nykyinen kansanedustaja Pekka Toveri (kok.) puhui MTV Uutisten haastattelussa merijalkaväkiprikaatista.

Marraskuussa venäläislähteet raportoivat, että Ukraina on alkanut tuoda Dneprjoen yli panssariajoneuvoja. Tämä sekä nykyisen operaation pituus vaikuttavat viittaavan siihen, että Ukraina saattaa pyrkiä muodostamaan Dneprjoen itärannalle pysyviä sillanpääasemia.

Ukrainan armeija julkaisi vahvistamattoman videon panssarivaunujen yhteenotosta: Lähitaistelu päättyy räjähdykseen 0:36
Ukrainan armeijan syyskuussa julkaisema video, jossa väitetään näkyvän, miten Ukrainan T-64BV-panssarivaunu tuhoaa lähietäisyydeltä Venäjän T-72B3-panssarivaunun. Videon kuvausaikaa- ja paikkaa ei ole vahvistettu.

Venäjä siirtänyt parhaita yksiköitä pois Hersonin alueelta

Dneprjoki on lähes koko pituudeltaan merkittävä maantieteellinen este sekä joukkojen siirrolle että huollolle. Pitkin kesää onkin pidetty epätodennäköisenä, että Ukrainan vastahyökkäys laajentuisi merkittävissä määrin Hersonin alueelle.

Venäjä siirsi kesällä merkittäviä määriä parhaita Hersonin alueella taistelleita joukkojaan, kuten laskuvarjojääkäreitä, eritoten Länsi-Zaporizhzhjaan, joka on ollut Ukrainan vastahyökkäyksen pääsuunta.

Tällä hetkellä Venäjä puolustaa valloittamiaan alueita Dneprjoen itärannalla osilla 18. armeijasta, 22. armeijakunnasta, 70. moottoroidusta divisioonasta ja 177. merijalkaväen rykmentistä, ajatushautomo ISW listaa. 

– Venäjän armeijan on raportoitu muodostaneen 18. armeijan yksiköistä, jotka aiemmin taistelijat Hersonin suunnalla. On epätodennäköistä, että 18. armeija koostuu tuoreista tai täysivahvuisista joukoista, ISW kirjoittaa.

Esimerkiksi osat 177. merijalkaväen rykmentistä taistelivat aikaisemmin läpi lähes koko Ukrainan vastahyökkäyksen Länsi-Zaporizhzhjassa. ISW:n mukaan on todennäköistä, että yksikkö on kärsinyt puolustustaisteluissa raskaita tappioita. 

Aiemmin arvioitiin, että Venäjä onnistui estämään Ukrainan laajemman läpimurron Länsi-Zaporizhzhjassa Robotynen taisteluiden jälkeen tuoreilla reserveillä. Ennen uuden 25. armeijan taisteluun heittämistä Venäjä tilkitsi rivejään Länsi-Zaporizhzhjassa muilta rintamilta tuoduilla joukoilla. 

Laajemmin Robotynen taistelusta ja Ukrainan vastahyökkäyksestä voit lukea alla olevasta linkistä.

Jos taas Venäjä päätyisi siirtämään Zaporizhzhjasta yksiköitä Hersonin seudulle, heikentyisi Venäjän puolustus ainakin jossain määrin tuolla alueella. Kyseenalaista tosin on, kuinka paljon Ukrainalla on jäljellä todellista hyökkäyskykyä alueella. 

Tiedossa on, että Ukraina on jo ajat sitten siirtänyt taisteluihin ne yksiköt, jotka oli korvamerkitty läpimurron hyödyntämiseen. Läpimurtoa ei kuitenkaan kesällä tapahtunut.

Ukrainan asevoimien ylipäällikkö Valeri Zaluzhnyi totesi äskettäin brittilehti Economistin haastattelussa sodan olevan pattitilanteessa. Presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan näin ei ole. Laajemmin Zaluzhnyin mietteitä sodan tilanteesta ja vastahyökkäyksestä voi lukea alla olevasta linkistä.

Ukraina julkaisi vahvistamattoman videon Venäjän panssareiden joukkotuhosta Avdijivkassa 0:59
Ukraina on julkaissut vahvistamattoman videon Venäjän panssareiden joukkotuhosta Avdijivkassa. Videon kuvausaikaa tai -paikkaa ei ole vahvistettu.

Lue myös:

    Uusimmat