Wikileaks-Assangen luovutuspyynnön pääkäsittely alkaa helmikuussa

Britanniassa tuomari on ilmoittanut, että Wikileaks-vuotosivuston perustajan Julian Assangen luovuttamisesta Britanniasta Yhdysvaltoihin järjestetään pääkäsittely helmikuussa.

Lontoolainen tuomioistuin aloitti asian käsittelyn tänään. Tuomari ilmoitti istunnossa, että pääkäsittely alkaa 25. helmikuuta.

Pääkäsittelyn uskotaan kestävän viisi päivää, mutta itse luovutusprosessi voi kestää kaikkiaan jopa vuosia, koska oikeuden päätöksestä voidaan valittaa ylempiin tuomioistuimiin.

Yhdysvallat on nostanut Assangea vastaan parikymmentä syytettä, jotka liittyvät Wikileaksin julkaisemiin, salaiseksi määrättyihin tietoihin. Jos Assange tuomitaan syylliseksi kaikkiin kohtiin, voi häntä odottaa jopa 175 vuoden vankeustuomio.

Assange vetosikin oikeuteen perjantaina sanomalla, että "vaakalaudalla on 175 vuotta hänen elämästään". Hän lisäsi, että Wikileaks on vain julkaisija.

"Pöyristyttävä hyökkäys"

Assange puhui oikeudessa videon välityksellä Belmarshin vankilasta, jossa hän istuu parhaillaan 50 viikon mittaista vankeustuomiota takuuehtojensa rikkomisesta vuonna 2012. Tuolloin takuita vastaan vapaana ollut Assange piiloutui Ecuadorin Lontoon-suurlähetystöön, jotta häntä ei luovutettaisi Ruotsiin, missä häntä on epäilty raiskauksesta vuonna 2010.

Assange päätyi asumaan lähetystössä lopulta vuosia, kunnes Ecuador kumosi hänelle myöntämänsä turvapaikan huhtikuussa ja Assange pidätettiin.

Assangen asianajaja Mark Summers puolestaan sanoi oikeudelle, että luovuttamiseen liittyy monia ongelmia.

–  Meistä tässä on kyse pöyristyttävästä ja peittelemättömästä hyökkäyksestä journalistisia oikeuksia kohtaan, Summers sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat