Wikileaks: Assange vapautunut vankeudesta

Julian Assangen vaimo kertoo tietovuotosivuston perustajan vapautuvan keskiviikkona 2:20
VIDEO: Julian Assangen vaimo kertoo tietovuotosivuston perustajan vapautuvan keskiviikkona.

Tietovuotosivusto Wikileaks kertoo viestipalvelu X:ssä perustajansa Julian Assangen vapautuneen. 

Britanniassa vangittuna ollut australialainen Assange on Wikileaks-sivuston mukaan noussut lentokoneeseen ja poistunut maasta.

Sivuston mukaan Assange vapautui maanantaina takuita vastaan.

– Kun hän on palaamassa Australiaan, haluamme kiittää kaikkia, jotka olivat tukenamme, taistelivat puolestamme ja pysyivät täysin sitoutuneina taistelussa hänen vapautensa puolesta, sivuston julkaisussa kerrottiin.

Yhdysvaltalaisten oikeusasiakirjojen mukaan Assange on suostunut tunnustamaan syyllisyytensä yhteen syytekohtaan vastineeksi vapaudestaan. Kyseinen syytekohta koskee sotilassalaisuuksien paljastamista.

Yhdysvalloissa oikeusviranomaiset ovat halunneet Assangen oikeuteen useista syytteistä, jotka liittyvät Wikileaksin vuonna 2010 julkaisemiin ja salaiseksi luokiteltuihin asiakirjoihin.

Assangen on määrä astua oikeuden eteen Yhdysvaltain Pohjois-Mariaaneilla keskiviikkona paikallista aikaa.

Nimettömänä pysyttelevän thaimaalaisen viranomaislähteen mukaan Assangea kuljettava lentokone pysähtyy tankkaamaan Bangkokissa matkallaan Pohjois-Mariaaneille.

Yhdysvaltain territorio sijaitsee Tyynellämerellä Havaijin ja Filippiinien välillä.

Oli vuosia vangittuna Britanniassa

Australialainen Assange oli ollut vangittuna Britanniassa vuodesta 2019 saakka. Häntä pidettiin Belmarshin vankilassa Lontoon lähellä, vaikka hän oli jo aikaa sitten suorittanut rangaistuksen, jonka sai ehdonalaismääräyksiensä rikkomisesta.

Oikeuden mukaan oli olemassa merkittävä riski, että Assange pakenisi eikä oikeusjuttua saataisi vietyä loppuun.

Toukokuussa Assange sai valitusoikeuden brittituomioistuimen päätökseen, jonka mukaan hänet voidaan luovuttaa oikeudenkäyntiin Yhdysvaltoihin. Hän sai siten toistaiseksi jäädä Britanniaan.

Assangen valitusta Yhdysvaltoihin luovuttamisesta oli käsitelty aiemmin useassa oikeusasteessa Britanniassa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoi huhtikuussa Yhdysvaltojen harkitsevan Assangen vakoilusyytteiden hylkäämistä.

Australia: Oikeustapaus kestänyt liian kauan

Australian hallitus on kertonut olevansa tietoinen Assangen oikeusprosessien kulusta Yhdysvalloissa.

Hallituksen tiedottaja kertoi varhain tiistaina Suomen aikaa Australian pääministerin Anthony Albanesen tehneen selväksi, että Assangen oikeustapaus on kestänyt jo liian kauan eikä tämän vankeuden jatkamisella saavutettaisi hänen mukaansa mitään.

Aiemmin myös Ruotsi vaati Assangen luovutusta, sillä tätä epäiltiin Ruotsissa seksuaalirikoksista. Estääkseen luovutuksensa Ruotsiin Assange sulkeutui vuonna 2012 Ecuadorin Lontoon-suurlähetystöön, kun maa oli antanut hänelle turvapaikan poliittisin perustein.

Ruotsalaissyyttäjät keskeyttivät tutkinnan vuonna 2019 sanoen, että epäillyn uhrin uskottavasta kertomuksesta huolimatta todisteet eivät riitä tutkinnan jatkamiseen. Samana vuonna Ecuadorin uusi hallitus luovutti Assangen poliisille Britanniassa.

Lue myös:

    Uusimmat