WHO: Tuhkarokko uhkaa levitä maailmanlaajuisesti – lähes 40 miljoonaa lasta rokottamatta koronaviruksen aiheuttamien esteiden takia

Lapsiin ja nuoriin kohdistetaan virheellistä rokotetietoa somessa 6:43
Katso myös: Uutisaamu 12.8.2021: Lapsiin ja nuoriin kohdistetaan virheellistä rokotetietoa somessa

Tuhkarokko uhkaa nyt levitä maailmanlaajuisesti, varoittaa Maailman Terveysjärjestö WHO sekä Yhdysvaltain tautienvalvonta- ja ehkäisykeskus CDC.

WHO:n mukaan tuhkarokon leviäminen johtuu pitkälti siitä, että rokotekattavuus tuhkarokkoa vastaan sekä tuhkarokon valvominen jäivät koronaviruspandemian jalkoihin. 

Reutersin mukaan lähes 40 miljoonaa lasta jätti tuhkarokkorokoteannoksen ottamatta vuonna 2021 COVID-pandemian aiheuttamien esteiden vuoksi, selviää WHO:n ja Yhdysvaltain tautienvalvonta- ja ehkäisykeskuksen, CDC, yhteisestä raportista.

Tuhkarokko on yksi tarttuvimmista ihmisviruksista ja se on lähes kokonaan estettävissä rokotuksilla. Virus vaatii kuitenkin 95 prosentin rokotuskattavuutta, jotta tautipesäkkeet voidaan estää väestön keskuudessa.

Vaikka tuhkarokkotapaukset eivät ole vielä nousseet dramaattisesti aiempiin vuosiin verrattuna, on nyt aika toimia, WHO:n tutkija Patrick O'Connor sanoi Reutersille.

– Olemme tienhaarassa. Seuraavista 12–24 kuukaudesta tulee hyvin haastavat, kun yritämme lieventää tätä ongelmaa.

Koronan aiheuttama sosiaalinen etäytyminen ja tuhkarokon syklimäinen luonne voivat O’Connorin mukaan selittää, miksi tapausten määrä ei ole vielä kasvanut räjähdysmäisesti, vaikka immuniteettierot ovat kasvaneet.

O’Connorin mukaan tilanne voi kuitenkin muuttua nopeasti, sillä tauti on erittäin tarttuva.

Lue myös:

    Uusimmat