WHO: Koronan sairastanut ei välttämättä ole immuuni virukselle

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan ei ole todisteita siitä, että koronaviruksen aiheuttaman taudin sairastettuaan ihminen olisi immuuni virukselle.

Järjestö varoittaa lausunnossaan, että uudelleen sairastuminen voi olla mahdollista siitä huolimatta, että ihmisen elimistössä olisi taudin vasta-aineita.

Jotkut maat ovat harkinneet järjestelyä, jossa taudin sairastaneille myönnettäisiin todistukset immuniteetista ja heille sallittaisiin laajemmat oikeudet matkustaa ja työskennellä. WHO:n mukaan tällainen menettely saattaisi edistää viruksen leviämistä, sillä taudin jo kerran sairastaneet saattaisivat laiminlyödä terveysviranomaisten ohjeita.

Järjestön mukaan vielä ei ole tarpeeksi tutkimusnäyttöä, jotta voisi sanoa varmasti vasta-aineiden tuovan immuniteetin. Siksi myöskään immuniteettitodistukset eivät olisi luotettavia.

Lisäksi osa positiivisista testituloksista saattaa olla virheellisiä, sillä testimenetelmät eivät ole täysin luotettavia, WHO varoittaa. Sen mukaan uuden koronaviruksen aiheuttamia vasta-aineita voi olla vaikeita erottaa aiempien, uuden koronaviruksen rinnalla leviävien koronavirusten aiheuttamista vasta-aineista.

WHO kertoo päivittävänsä ohjeistusta asiassa, kun uutta tutkimustietoa saadaan.

Lue myös:

    Uusimmat