WP: Yhdysvallat yrittänyt poistaa viittaukset ilmastonmuutokseen Rovaniemen kokouksen julkilausumasta – suomalaisasiantuntijan mukaan tilanteessa on "harmaan sävyjä"

Yhdysvallat on yrittänyt poistaa viittaukset ilmastonmuutokseen Rovaniemellä pidettävän Arktisen neuvoston ulkoministerikokouksen julkilausumasta, uutisoi Washington Post.

Lehden haastattelemien diplomaattilähteiden mukaan presidentti Donald Trumpin hallinto on vastustanut muotoiluja, jotka voidaan tulkita yhteiseksi sitoutumiseksi hillitä ilmastonmuutoksen vaikutuksia arktisella alueella.

Yhdysvaltojen näkemykset ovat kuitenkin pehmentyneet viime päivinä, arvioivat Arktisen neuvoston jäsenmaiden virkamieslähteet lehdelle. Presidentti Trump on tunnettu epäilevästä suhtautumisestaan ilmastonmuutoksen vaikutuksiin.

– Yhdessä vaiheessa he halusivat poistaa maininnan ilmastonmuutoksesta ja estää viittaukset Pariisin ilmastosopimukseen ja muihin kansainvälisiin sopimuksiin. Mutta dialogi on kehittynyt viime päivinä, nimettömänä puhunut korkea virkamies kuvasi.

Suomen arktinen suurlähettiläs Aleksi Härkönen sanoo lehden haastattelussa, että neuvottelut julkilausumasta ovat yhä kesken ja se täytyy hyväksyä kokouksessa yksimielisesti. Erimielisyydet heijastelevat "harmaan eri sävyjä", Härkönen muotoili.

– Olemme edistyneet hyvin. Kaikkien osapuolten taholta on halukkuutta päästä lopputulokseen, saavuttaa julkilausuma, jonka kaikki voivat hyväksyä, hän sanoi.

Ilmastonmuutoksen hillintä Suomen keskeisiä tavoitteita

Ilmastonmuutoksen hillintä arktisilla alueilla on ollut Suomen Arktisen neuvoston puheenjohtajakauden keskeisiä tavoitteita. Keskustelua on käyty muun muassa mustan hiilen ehkäisystä, ympäristönsuojelusta sekä meteorologisen yhteistyön lisäämisestä.

Rovaniemellä ensi viikolla järjestettävä ulkoministerikokous päättää Suomen kaksivuotisen puheenjohtajakauden. Kaikkien neuvoston jäsenmaiden ulkoministerien odotetaan saapuvan paikalle. Arktiseen neuvostoon kuuluvat Suomen lisäksi Ruotsi, Norja, Tanska, Islanti, Kanada, Venäjä ja Yhdysvallat.

Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo aikoo pitää kokouksessa puheen Yhdysvaltojen politiikasta arktisella alueella. Hänen odotetaan nostavan esiin Yhdysvaltojen huolia etenkin kiinalaisten toimista alueella.

Valkoinen talo ei suoraan vastannut Washington Postin kysymyksiin Yhdysvaltojen kannoista kokouksen alla. Virkamieslähde ennakoi, että lopullinen asiakirja sisältää jotain "vahvaa" ja "olennaista" ilmastonmuutoksen vaikutuksista arktisella alueella, mutta ilmastonmuutos-sanan käytöstä hän ei mennyt takuuseen.  

Lue myös:

    Uusimmat