Vuotava katto

Ostin talon pari kuukautta sitten. Kuun vaihteessa satoi hieman reilummin ja huomasin, että meillähän on juokseva vesi myös olohuoneessa ja vähän väärissä paikoissa keittiön ja kylpyhuoneen puolella. Selvästi on havaittavissa, että ei ole ensimmäinen kerta, kun vesi tulee katon läpi. Esimerkiksi välikatolle oli levitetty muovia vuotokohtien kohdalle (aika outo korjaustapa), eli vesi kertyy ensin niiden päälle ja sitten "hulahtaa" sisään. Pienellä sateella se siis ei ehdi tulla sisään asti, vaan vedestä kertyy pikkuhiljaa "pommi" välikatolle.

Vuoto tulee ilmeisesti naulan rei'istä ja kastelee ruoteet. Nyt kattopeltien kiinnitysnaulat eivät pidä, kun ruoteet on märät ja olleet ties kuinka kauan. Naulat nousee saman tien ylös, kun ne lyö kiinni. Huonoimmassa tapauksessahan joudumme uusimaan kaikki kattorakenteet ja se ei ole mikään ihan pikku juttu.

Talossa oli tehty SKV:n tilaamana kosteuskartoitus, mutta jostain kumman syystä "yläkertaa" ei ole lainkaan tutkittu. Jos välikatolla olisi käyty, tuokin olisi taatusti huomattu ja olisi ollut yksi ikävä yllätys vähemmän. Ja jos asiasta olisi kerrottu kauppaa tehtäessä, olisi katto ehkä voitu tiivistää hyvän sään aikaan, mutta nyt rakenteita on työläs saada kuiviksi. Nyt olen saanut katon pitämään, kun vaihdoin naulat ruuveihin, mutta villat on vaihdettava ennen pakkasia. SKV:llä vähäteltiin ongelmaa ja sanottiin vain, että entisten omistajien kaupasta saamat rahat meni velkojen maksuun, eikä riittäneetkään ja että heiltä ei "kehtaisi" mitään vaatia. Mitä mielestäsi nyt kannattaisi tehdä? Uusinko villat ja maalaan sisäkatot uudelleen omaan laskuuni, vai voinko hakea jostain korvausta?

Kyllä voit itse korjata talosi omaan laskuusi, ja sinun on välittömästi ryhdyttäväkin toimiin, jotka estävät vaurioiden laajenemisen, mutta maakaaren mukaan kiinteistökaupassa myyjällä on 5 vuotta vastuu esille tulevista virheistä. Kun ullakolla on muovilla peitelty tai suojeltu vuotokohtia, on kyseessä ostajan tahallinen harhautus. Voidaan hyvin olettaa, että välittäjälläkin on ammattinsa puolesta ollut velvollisuus ilmoittaa vuotavasta katosta. Jos heillä ei muka ole ollut tietoa katon vuotamisesta, niin miksiköhän ullakko on jätetty arvioimatta kuntokartoituksessa - onhan se teetetty välittäjän toimesta. Kyseessä on siis ammattimaisesti näiden asioiden parissa työskentelevä yritys. Kyse ei voi olla epähuomiosta. Kysy asiaa kuntoarvion tekijältä. Haisee kyllä voimakkaasti sille, että sinua on tietoisesti jymäytetty. Esitä korvausvaatimus sekä myyjälle että välittäjälle. Jos asiaan ei reagoida, ota yhteys lakimieheen. Arvioi kuitenkin vaurioiden korjauskustannukset ja vertaa niitä mahdollisiin oikeudenkäyntikuluihin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja