Mainos

Vuosikymmeniä kielletty Mein Kampf saataville Saksassa – syynä tekijänoikeuksien vanheneminen

Ensimmäistä kertaa 70 vuoteen Adolf Hitlerin Mein Kampf (Taisteluni) tulee saataville Saksassa, kertoo BBC.

Asiasta uutisoi aiemmin Yle.

Antisemitistinen natsimanifestin painaminen kiellettiin toisen maailmansodan jälkeen Baijerin paikallishallituksessa, jolla oli teoksen tekijänoikeudet.

Tekijänoikeuden aikaraja on nyt kuitenkin ylittynyt ja Münchenin nykyhistorian instituutti on julkaisemassa teoksesta uuden painoksen.

Painosta on odotettu monessa maassa ja historioitsijat sanovat sen helpottavan akateemikkoja ymmärtämään mitä natsiaikana tapahtui.

Selityksillä varustettu painos

Painos sisältää tuhansia akateemisia huomioita, joiden tarkoituksena on osoittaa teos voimakkaan ja houkuttelevan sijasta epäjohdonmukaiseksi ja huonosti kirjoitetuksi.

Monet juutalaisryhmät ovat toivottaneet julkaisun tervetulleiksi, sanoen että pääsy kriittiseen julkaisuun auttaa ymmärtämään holokaustia.

Mein Kampf julkaistiin alun perin 1925, eli kahdeksan vuotta ennen Hitlerin valtaannousua.

Tekijänoikeudet vanhenivat

Natsi-Saksan häviön jälkeen Liittoutuneet antoivat kirjan tekijänoikeudet Baijerin osavaltiolle. Paikallisviranomaiset kielsivät uusien painosten ottamisen ehkäistäkseen vihaan yllyttämisen. Teosta oli kuitenkin julkaistu sodan aikana niin paljon, että teos pysyi helposti saatavilla.

Eurooppalaisen tekijänoikeuslainsäädännön mukaan teoksen tekijänoikeudet vanhenevat, kun teoksen kirjoittajan kuolemasta on kulunut 70 vuotta. Hitler kuoli 30. huhtikuuta 1945 ammuttuaan itsensä bunkkerissaan Berliinissä.

Saksan viranomaiset ovat kuitenkin ilmoittaneet rajoittavansa julkista pääsyä alkuperäiseen tekstiin uusnatsisen ilmapiirin herättämisen pelossa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.