Vuosikausien spekulaatio voi päättyä: Tämän vuoksi Lauantaitanssit lopetettiin

Tosi-tv on keksitty paljon ennen bigbrothereita tai unelmienpoikamiehiä. Suomen ensimmäinen tosi-tv-ohjelma oli nimittäin vuonna 1971 ruutuun tullut Lauantaitanssit. Tätä mieltä on ainakin koko kansan Humppa-Heikiksi tituleerattu toimittaja, juontaja ja kirjailija Heikki Hietamies. Nyt hän paljastaa myös miksi suosikkiohjelma lopetettiin.

Heikki Hietamies kertoo eräästä hahmosta, joka vieraili lauantaitansseissa tiuhaan. Tämä Tauno Rinne on noteerattu jopa ennätysten kirjassa useiden tv-esiintymisten tähden, vaikka hän ei kuulemma edes ollut hyvä tanssija.

− Hän oli sellainen pieni ja paksu mies, jolla ei ollut kuin yksi tanssiliike. Hän ikään kuin luisteli tanssilattialla, mutta kumma kyllä, liike sopi kaikkiin kappaleisiin, Hietamies muistelee.

Juontajan mukaan Lauantaitanssien tanssimaestro Åke Blomqvist oli aivan helisemässä Rinteen kanssa, kun tämä tuli tansseihin aina uudestaan ja uudestaan, vaikka Blomqvist olisi halunnut nähdä joka ohjemassa mahdollisimman paljon uusia kasvoja.

− Kyllä minun mielestäni voidaan sanoa, että Rinne oli Suomen ensimmäinen tosi-tv-julkkis.

Lehmien lypsyaika siirtyi Lauantaitanssien myötä

Lauantaitansseja seurasi televisiosta parhaimmillaan jopa lähes kaksi miljoonaa katsojaa. Hietamiehen mukaan suosion syy oli yksinkertaisesti se, että tavallisista ihmisistä oli mukava katsella tavallisia ihmisiä.

− Erityisesti naisten mielestä oli mielenkiintoista seurata, miten muut naiset pukeutuivat ja laittoivat hiuksensa. Miehiä he eivät niinkään katselleet, koska jokaisen kotisohvalta löytyi samanlainen.

Hietamies kertoo ohjelman olleen ainakin maatilan emännille hyvin tärkeä. He eivät kuulemma suostuneet lähtemään iltalypsylle ennen kuin ohjelman viimeinen tanssi oli tanssittu. Niinpä lehmien lypsyaika siirtyi Lauantaitanssien myötä.

− Ja tämä on absolut varma tieto, Hietamies sanoo.

Miksi tanssit lopetettiin?

Hietamiehen mielestä MTV:n silloinen viihdepäällikkö Päiviö Pyysalo teki valtavan suuren virheen lopettaessaan Lauantaitanssit. Hietamies itse arvelee, että ohjelma lopetettiin markkinointipuolen ihmisten neuvosta. Ohjelmalla oli kuulemma mainostajien näkökulmasta vääränlaisia katsojia.

− Pitää paikkansa, että markkinointipuolelta tuli tieto Lauantaitanssien "vääränlaisista" katsojista. Toisaalta katsojaluvut olivat kokonaan laskussa. Parhaimmista luvuista oli tultu miljoonalla alaspäin, Pyysalo vastaa Hietamiehen pohdintaan.

− Ohjelman lopettamisesta oltiin korkeinta johtoa myöten yksimielisiä. Tulimme siihen tulokseen, että 15 vuotta Lauantaitansseja riitti siltä erää, hän lisää.

Studio55.fi/Elina Rantalainen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja