Mainos

Vuosia yksin elänyt käärme synnytti neitseellisesti

Yhdysvaltojen Missourissa sijaitsevassa luonnonsuojelukeskuksessa todistettiin kahden vuoden sisällä jo toinen erikoinen tapahtuma: Yksin keskuksessa elävä naaraskäärme synnytti poikasia ilman minkäänlaista kosketusta koiraskäärmeeseen.

Missourin Cape Girardeaun luonnonsuojelukeskuksen työntekijöiden mukaan yhdysvaltalaiseen vesikäärmelajiin (yellew-bellied water snake) kuuluva naaras lisääntyi yksin vuonna 2014 ja toistamiseen tänä kesänä. Käärme on elänyt tarhassa ilman koiraskäärmettä jo kahdeksan vuossa. 

Tuoreet käärmeenpoikaset löydettiin naaraan tarhasta heinäkuussa, 

Tapauksesta kertoo esimerkiksi uutistoimisto AP.

Luonnonsuojelukeskuksen herpetologin Jeff Brigglerin mukaan neitseellinen lisääntyminen on harvinaista, mutta sitä voi tapahtua joissakin eläinlajeissa partenogeneesin lopputuloksena. Ilmiötä on tavattu esimerkiksi kala-, sammakko- , lintu- ja matelijalajeissa, mutta ei ainoassakaan nisäkkäässä.

Partenogeneesi on naaraiden aseksuaalisen lisääntymisen muoto, jossa munasolun erilaistuminen käynnistyy ilman siittiön hedelmöittävää vaikutusta.

Luonnonsuojelukeskuksen mukaan kyseisestä käärmelajista ei ole dokumentoitu aikaisemmin partenogeneesitapauksia.

AP:n mukaan on myös mahdollista, että käärme on onnistunut säilyttämään spermaa sisällään koko kahdeksan vuoden tarhassa olonsa ajan. Tätä kuitenkin pidetään epätodenäköisenä.

– Pitkäaikainen (sperman) säilöntä on epätavallista. Kun näkee tällaisia tapaksia sitä miettii, onko tämä edes mahdollista,  

– Tämä on mielenkiintoinen ilmiö. Yksi esimerkki siitä, että luonto toimii mysteerisin tavoin, Avilan yliopiston biologian professori ja käärmeasiantuntija Robert Powell sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.