Vuoren kokoinen asteroidi pyyhältää tänään maan vierestä – mitä tapahtuisi, jos se törmäisi?

Ulkoavaruudessa tapahtuu alkuillasta poikkeuksellinen ohitustilanne, kun asteroidi ohittaa Maan lähempää kuin yksikään tunnettu vastaavan kokoinen kappale aiemmin.

Vuoren kokoiseksi kuvailtu 2004 BL86 -asteroidi pyyhältää ohitsemme noin kello 18.20 Suomen aikaa.

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa tiedottaa verkkosivuillaan, että vaikka asteroidi käy lähellä, se ohittaa maan turvalliselta etäisyydeltä. Noin puolen kilometrin kokoinen asteroidi on Maasta lähimmillään 1,2 miljoonan kilometrin etäisyydellä.

Vain tosiharrastajille

Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan tiedottaja Anne Liljeström kertoo, että ohituksen voi teoriassa havaita kymmenensenttisellä kaukoputkella ja ehkä jopa isoilla kiikareilla, mutta ei paljain silmin. Tämä asteroidi on siis vain tosiharrastajan tai ammattitähtitieteilijän kohde.

Asteroideja menee Maan ohi jatkuvasti ja tulevaa vierasta lähempääkin, mutta tämä asteroidi on Liljeströmin mukaan muulla tavalla erittäin merkittävä.

– Asteroideista tiedetään kauhean vähän. Ne ovat hyvin pieniä ja himmeitä ja niin kaukana, että niitä on vaikea tutkia. Mutta tämä tulee niin lähelle, eli reilun kolmen Maa-Kuu-etäisyyden päähän meistä, että tähtitieteilijät pystyvät tekemään siitä merkittävän tarkkoja havaintoja. Tämä asteroidi on muihin maapallon lähellä liikuskeleviin asteroideihin verrattuna myös melko kookas, Liljeström toteaa.

– Opimme lisää tietysti tästä asteroidista, josta ei tällä hetkellä tiedetä juuri muuta kuin sen, millaisella radalla se liikkuu. Saamme tämän asteroidin ansiosta paljon lisätietoja asteroideista ylipäätään.

Nasan mukaan asteroidia aiotaan tarkkailla muun muassa mikroaalloin.  

Entä jos asteroidi putoaa maahan?

Liljeströmin mukaan jokin Maan lähelle tulevista asteroideista osuu joskus maapalloon. Pienempiä hiukkasia kulkeutuu Maahan päivittäin.

– Me näemme ne tähdenlentoina. Isompi kappale voi aiheuttaa tulipallon, eli merkittävän kirkkaan tähdenlennon. Suuri osa avaruudesta tulevasta kivimateriaalista tuhoutuu ilmakehässä. Mutta kun kappale on riittävän iso, se tulee alas asti. Sellainen oli muun muassa Venäjän Tseljabinskin tulipallo pari vuotta sitten.

Tuho riippuu osumapaikasta

Siihen, millaista tuhoa asteroidi voi aiheuttaa, riippuu muun muassa sen koosta sekä putoamispaikasta, -vauhdista ja -kulmasta.

– Tuhon suuruus riippuu siitä, tuleeko se aavikolle vai kaupunkiin tai kenties mereen lähelle jotain rannikkoa. Tällainen puolikilometrinen asteroidi on jo niin kookas, että ei se ihan globaalia tuhoa aiheuttaisi, mutta paikallista kyllä.

Tämä asteroidi ei ennakkoarvioiden mukaan ole putoamassa maahan, mutta koska se tulee niin lähelle, sitä tarkkaillaan visusti.

– Mehän elämme asteroidien meressä, ja kaikkia vähintään tämän kokoluokan asteroideja seurataan. Jos ne ovat joskus vaarassa törmätä, niille ehditään sitten tehdä jotain.

Seuraavan kerran asteroidi ohittaa Maan vastaavalta etäisyydeltä reilun kymmenen vuoden päästä.

Maan ohittaa vastaavalta etäisyydeltä vasta vuonna 2027 1999 AN10 -niminen mötikkä. Asteroidi 2004 BL86 puolestaan käy yhtä liki Maata vasta noin 200 vuoden kuluttua.   

Lue myös:

    Uusimmat