Vuoden yrittäjänainen Helena Toivo: Tällainen ihminen pärjää yksityisyrittäjänä

Vuoden yrittäjänaiseksi valittu Helena Toivo kertoo vinkkinsä yksityisyrittäjäksi haluaville naisille.

Helsingin yrittäjänaiset on valinnut Vuoden yrittäjänaiseksi modisti Helena Toivon. Toivon matka menestyväksi yksityisyrittäjäksi ei ole ollut vaivaton, vaan nainen on kerännyt arvostuksensa vuosien kovan työn kautta. Helsingin Fredrikinkadulla sijaitseva Hattuliike HopeHat on vahva osoitus käsityöläisyyden mahdollisuuksista nykyisen teollisen halpatuotannon aikoina.

Vaatetusalan ja modistin koulutuksen hankkineen Toivon ura yksityisyrittäjänä alkoi tapahtumamarkkinoinnin kautta. Eri puolella Suomea kiertäminen loppui, kun Toivo perusti oman hattuliikkeen vuonna 1994. Toivon menestyksen salaisuus on oikea asenne työntekoa kohtaan. Taiteilijapersoonakin pärjää yrittäjänä, kun uskoo itseensä, ei lannistu pienistä, on peräänantamaton ja sinnikäs.

– Itse olen luova taiteilijasielu ja tosi herkkä, mutta olen työn myötä hankkinut itselleni arkinahkaisuutta. Kritiikkiä joutuu kuulemaan paljon. Ohikulkijat voivat esimerkiksi kauhistella hattujani, eivätkä tajua että kaikki kuuluu liikkeeseen sisään, Toivo kertoo työstään.

Verkostoituminen on tärkeää

Toivoa on auttanut urallaan myös hyvä tukiverkosto, johon kuuluu niin arjen auttajia kuin kollegoja, jotka ovat vieneet uralla eteenpäin. Toivo suositteleekin hyvien kontaktien hankkimista, ja mikäli mahdollista, myös yrittämistä jonkun toisen kanssa.

– Yksin yrittäminen on kaikkein raskain laji. Jos löytää vierelleen samanhenkisen tyypin, voi jakaa vastuuta yhdessä. Itse olen ottanut aivan liian ison palan itselleni, sillä olen paitsi tehnyt hattuja ja myynyt niitä, hoitanut myös kaikki juoksevat asiat aina siivouksesta näyteikkunan laittamiseen yksin, Toivo kertoo.

Aloitteleva yrittäjä voi kääntyä myös yrittäjiä tukevien tahojen puoleen. Vertaistukea löytyy muun muassa Yrittäjänaisilta ja Naisyrittäjyyskeskuksesta. Toivo muistuttaa, että verkostoiminen on tärkeää myös bisneksen kannalta.

– Ei voi jäädä odottelemaan kauppaan ja kuvitella, että asiakkaat löytävät luoksesi. Valitettavasti monella yksityisyrittäjällä on niin kiire, että itsensä tunnetuksi tekemiseen ei riitä aikaa, Toivo sanoo.

Televisiomainonnasta on Toivon mukaan ollut hyötyä, mutta paras markkinointikikka on Toivon mukaan puskaradio.

– Liikkeessäni saattaa käydä ensin yksi morsian, joka tuo kohta mukanaan ystävänsä ja sukulaisensa. Parasta on, kun ihminen, joka kuvitteli etteivät hatut sovi hänelle, tajuaakin kuinka hattu pukee kantajaansa, Toivo sanoo.

Pala kauneutta maailmaan

Vuoden yrittäjänainen sanoo, että yksityisyrittäjyys on yrittäjyyden kuninkuuslaji, joka vaatii erikoisluonnetta. Mikäli raskaaseen työntekoon on varautunut, palkinnoksi saa oman vapauden ja vallan päättää, missä tahdissa töitä tekee.

Yrittäjän raskasta työtä jaksaa pienten onnistumisten myötä. Kun Toivon hattuliikkeeseen astuu asiakas, jonka asenne päähineitä kohtaan muuttuu putiikkikäynnin myötä, Toivo tietää olevansa oikealla alalla. Modistin pitää tyytyväisenä myös palaute, jota hän saa tekemistään hatuista.

– Kun teen tosi ihanan hatun ja joku kertoo, kuinka upea se on, tiedän että tämä on minun juttuni. Elämäntehtäväni on tuoda jotakin kaunista tähän maailmaan, Toivo sanoo.

Lue myös:

MTV3/Helmi, Maarit Rasi

Kuvat: Helsingin yrittäjänaiset

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja