Vuoden 2002 kunniaksi nautitaan vuohenjuustoa, lintua ja jäädykettä

Joulunpyhät ovat ohi, mutta juhlittavaa riittää vielä. On hyvästeltävä vanha vuosi ja otettava vastaan vuosi 2002. Kinkkua tuli varmaan useimmissa talouksissa syötyä niin, ettei sitä enää tee vuodenvaihteessa mieli. Kananrinta on kivaa ja kevyttä nautittavaa pääruoaksi. Ankanrinta puolestaan juhlistaa aterian kuin aterian. Keittiömestari Kjell Holmlund tarjoaa aluksi lämmintä vuohenjuustosalaattia chili-tomaattihillon kera ja jälkiruoaksi jäädykettä. Holmlund itse valmistaa juhla-aterialle ankkaa. Koska sitä ei ole kaikkialla helposti saatavissa, hän antaa vaihtoehdoksi kanareseptin.

Lämmin vuohenjuustosalaatti, chili-tomaattihilloavuohenjuustoa erilaisia salaatteja

0,5 kg tomaatteja (kaltattu ja leikattu pieniksi kuutioiksi) 1 sipuli 2-3 chilipalkoa (mietoja) 1-2 valkosipulinkynttä noin 2 cm pala inkivääriä 1 rkl thai-kalakastiketta 0,5 dl punaviinietikkaa 2 dl hillosokeria

Hillo: sekoita hienonnetut raaka-aineet ja anna hautua noin 1 tunti kannen alla.

Juusto: Leikkaa vuohenjuusto noin 3 cm:n siivuiksi. Laita juusto uunipellille ja lämmitä uunissa 210 asteessa noin 8 minuuttia. Leikkaa samankokoinen siivu vaaleata vuokaleipää kuin vuohenjuusto ja paista se kevyesti voissa. Revi sekalaisia salaatteja karkeaksi ja kääntele ne oliiviöljyssä. Laita salaatit keskelle lautasta. Ota juusto uunista ja laita se leivälle ja nämä yhdessä salaatin päälle. Koristele chili-tomaattihillolla.

Kananrintaa ja tomaatti-basilikakastiketta (Neljälle)

4 kananrintaa (noin 140 g) suolaa, pippuria

Nuiji fileet hieman ohuemmiksi, paista ja mausta.

Tomaatti-basilikakastike

2 kg tuoretta tomaattia lohkoina 2 sipulia lohkoina 8 valkosipulinkynttä sokeria, suolaa basilikaa voita, öljyä 4 dl kermaa

Kiehauta kastikepohja tomaateista ja sipuleista. Soseuta ja siivilöi. Lisää kerma ja mausteet, keitä kokoon. Lisää tuoretta basilikaa ja voita kuutioina, vatkaa kuohkeaksi.

Yrttiperunasose

0,5 kg keitettyä soseutettua perunaa 2 rkl voita 2 rkl yrttiöljyä suolaa, valkopippuria

Paistettua ankanrintaa, punaviinikastike, kuullotettua sipulia ja sientä, perunagratiini

Punaviinikastike: 2 dl tummaa lihalientä 1 dl punaviiniä 2 salottisipulia persiljaa 60 g huoneenlämpöistä voita

Paista sipulit paksupohjaisessa kattilassa, lisää punaviini. Lisää tämän jälkeen lihaliemi ja persilja. Anna kiehua puoleen alkuperäisestä määrästä. Siivilöi kastike ja lisää voi samalla sekoittaen. Huom! Kastike ei enää saa kiehua.

Perunagratiini viipaloitua perunaa purjosipulia vispikermaa suolaa mustapippuria

Laita perunaviipaleet ja purjo vuorotellen uunivuokaan. Lisää kerma ja mausteet. Paista 175-asteisessa uunissa 1,5 tuntia.

Ankanrinta Puhdista ankanliha. Tee pieniä viiltoja ankanrinnan nahkapuoleen. Ruskista ankanrinta kullanväriseksi paistinpannussa. Paista vielä 175-180-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Lihan tulee olla medium. Paista kantarellit ja salottisipulit voissa. Leikkaa ankanrinta viipaleiksi. Aseta liha kauniisti lautaselle. Perunagratiini leikataan kolmiomuotoon. Koristele kastikkeella ja lisukkeilla sekä timjaminoksalla.

Minttudomino parfait

0,5 l kuohukermaa 6 keltuaista 250 g tomusokeria 100 g minttudomino-keksejä 1 ruukku tuoretta minttua noin 0,5 dl minttulikööriä

Vatkaa keltuaiset ja tomusokeri vesihauteessa kuohkeaksi. Vatkaa sen jälkeen kylmäksi. Lisää hienoksi hakatut minttukeksit, likööri ja hienoksi hakattu minttu. Lopuksi lisätään löysähkö vatkattu kermavaahto, kevyesti nuolijalla sekoittaen. Seos pakastetaan yön yli. Tarjoile suklaa/mansikkakastikkeen kanssa. Koristele suklaalastuilla ja esimerkiksi mintunlehdellä.

Menu: keittiömestari Kjell Holmlund Cinderella. Ankkaa keittiömestari Holmlundin tapaan. Vuohenjuustosalaatin voi vaihtoehtoisesti koristella myös balsamicokastikkeella, pinjansiemenillä ja kirsikkatomaateilla.

(Mtv3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat