Vuoden 1972 Verisestä sunnuntaista murhasyytteet brittisotilaalle

Entistä brittisotilasta vastaan on nostettu syytteet kahdesta murhasta ja neljästä murhayrityksestä vuoden 1972 Verisenä sunnuntaina.

Tuolloin brittijoukot avasivat tulen rauhanomaisia kansalaisoikeusmielenosoittajia vastaan Pohjois-Irlannin Derryssä ja tappoivat 13 ihmistä. Myöhemmin vielä yksi mielenosoittaja kuoli vammoihinsa.

Syytteet sai koodinimellä Sotilas F esitelty veteraani. Kaikkiaan esitutkinnan kohteina oli 17 brittiveteraania ja kaksi entistä Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n jäsentä. Syyttäjien mukaan todisteet eivät riittäneet muiden syyttämiseen.

Omaiset tyrmistyneitä

Verisen sunnuntain uhrien omaiset ovat tyrmistyneitä päätöksestä nostaa syytteet vain yhtä sotilasta vastaan. He harkitsevat valittavansa päätöksestä korkeampaan oikeusasteeseen.

– Tuntui kuin minua olisi puukotettu selkään uudestaan, eräs omaisista kommentoi.

Pöyristystä lisäsi Britannian puolustusministerin Gavin Williamsonin päätös maksattaa Sotilas F:n oikeuskulut puolustusministeriöllä.

Verisen sunnuntain tapahtumia tutkittiin 12 vuoden ajan, ja sitä käsittelevä selvitys julkaistiin vuonna 2010. Sen mukaan brittijoukot menettivät kontrollin eikä yksikään uhreista ollut joukoille merkittävä uhka.

Selvityksen jälkeen Britannian silloinen pääministeri David Cameron esitti valtion virallisen anteeksipyynnön mielenosoittajien ampumisista ja nimitti niitä oikeuttamattomiksi.

Poliisi käynnisti tapahtumista oman tutkintansa ja luovutti sen tulokset Pohjois-Irlannin syyttäjälaitokselle vuoden 2016 lopulla.

Lue myös:

    Uusimmat