Pikkuleijonat juhli MM-kotiavauksessa – ykkösviisikko kuin eri planeetalta

Suomen alle 18-vuotiaiden poikien jääkiekkomaajoukkueen hyökkääjät Konsta Helenius ja Emil Hemming näyttivät torstai-iltana, mikä ero on Suomen Liigassa pelaavilla ammattilaiskiekkoilijoilla ja sekalaisessa joukossa ulkomaalaisia juniori- ja pääsarjoja pelaavilla Latvian pelaajilla.

Helenius, Hemming ja pahan polvivamman jälkeen MM-kotikisoihin kuntoutunut puolustaja Aron Kiviharju tarjosivat Espoossa sellaista kiekkotaituruutta, että koko Suomen ykkösviisikko hyökkääjä Lauri Sinivuoren ja puolustaja Veeti Väisäsen kera vaikutti olevan välillä kuin eri planeetalta, omiinkin kentällisiin verrattuna.

Pikkuleijonat kieputti MM-urakan avausottelussaan lopulta 3–1-voiton Latviasta.

– Latvia on sitkeä ja kurinalainen joukkue. Latvia teki pelin hankalaksi, kun emme tehneet tarpeeksi maaleja paikoistamme. Meinasi tulla todella haastava peli, Suomen päävalmentaja Marko Kauppinen myönsi.

Tehottomuus vaivasi vielä

Hemming ja Helenius ovat kovettuneet tällä kaudella liigakaukaloiden lisäksi myös alle 20-vuotiaiden MM-kilpailuissa.

Kaksikko näytti torstaina jo pitkäksi venyneessä avausvaihdossaan, mitä tällä ja ensi viikolla Espoossa ja Vantaalla pelattavissa MM-kilpailuissa on luvassa: parhaimmillaan kiekkotaituruutta, pahimmillaan tehottomuutta. Noihin tiivistyi koko Suomen ottelu.

Hanakasti laukonut Hemming viimeisteli avausmaalin ensimmäisessä erässä ylivoimalla. Taiturimainen Helenius antoi syötön, mutta elehti täysosuman jälkeen Kiviharjun suuntaan sen näköisenä, että kakkossyöttö oli yhtä arvokas kuin ykkönen. Siniviivan maestro Kiviharju jakeli huippusyöttöjä pitkin iltaa.

Toisessa erässä Heleniuksen viisikko pyöritti lisää ylivoimapeliään, mutta ei onnistunut yllättämään loistavasti torjunutta Latvian maalivahti Nils Maurinsia.

– Vastustajalla oli erittäin hyvä maalivahti. Veikkaan, että maalinteko aukeaa turnauksen mittaan. Ei tarvitse puristaa mailaa, Hemming jutteli.

Ylimääräisenä hyökkääjänä otteluun merkattu Heikki Ruohonen näytti tähtikaartille mallia tehokkaasta viimeistelystä ja ohjasi 2–0-lukemat Tuomas Suoniemen syötöstä.

– Hienoa, ettei tarvitse odottaa tehoja vain yhdeltä ketjulta. Kolme muutakin ketjua saavat aikaan. Se on voimavara meille, Hemming tuumi.

Rimpinen venyi oikeaan aikaan

Alle 18-vuotiaiden MM-kilpailuja on pelattu vuodesta 1999. Suomi kuuluu ikäluokan menestyjiin neljällä kulta-, kolmella hopea- ja viidellä pronssimitalillaan.

Latvia oli pitkään hissijoukkue, mutta pelaa nyt viidensissä peräkkäisissä pääsarjatason MM-kilpailuissaan.

Latvia sai parhaat paikkansa toisen erän loppupuolella, mutta maalivahti Petteri Rimpinen pelasti kobramaisella hanskakädellään Pikkuleijonat takaiskuilta.

– Oli se aika paha paikka. Vähän säikähdin itsekin, mutta pian sen jälkeen saimme 2–0-maalin. Kokonaisuutena meiltä tosi hyvä peli, mutta piti olla valppaana, kun vastustajalle tuli paikkoja, Rimpinen kiteytti.

Päätöserässä Suomi jatkoi kikkailuaan, mutta kotiyleisön (4 029 katsojaa) edessä nautiskeleminen ja viihdyttäminen vaikuttivat olevan tärkeämpää kuin ottelun paketoiminen. Kakkosketjun Suoniemi näytti mallia ja niittasi 3–0-maalin. Latvian Bruno Osmanis kavensi lopussa ylivoimalla.

– Erikoistilannepelaamisessa on varmasti parannettavaa, mutta oli siinä hyvääkin, Kauppinen sanoi.

Viimeistelyharjoitukset jatkuvat perjantaina, kun Suomi kohtaa Norjan.

Lue myös:

    Uusimmat