Voiko borrelioosi tarttua, jos syö marjan, jossa on punkki? Professori vastaa

7:24

Punkkikammoiselle saattaa tulla marjametsässä mieleen: jos nyt popsin suuhuni mustikan, jonka pinnalla oleileekin punkki, voiko tuo punkki tartuttaa minuun borrelioosin? Kysyimme asiaa infektiotautien professorilta.

Yllä olevalla videolla kerrotaan, milloin punkkiaika on pahimmillaan ja miten punkeilta voi suojautua.

– Borrelioosi ei voi tarttua, jos syö marjan, jossa on punkki, infektiotautien professori Jarmo Oksi Turun yliopistolta vastaa.

– Mahalaukun ja suoliston alueella olosuhteet ovat sellaiset, ettei puutiainen pysty kiinnittymään. Borreliabakteerin vapautuminen puolestaan vaatii veriateriaa eli punkin kiinnittymistä, Oksi selittää.

”Mustikkametsä” sinänsä kyllä on paikka, jossa punkit viihtyvät.

– Turun yliopiston biologit ovat muutaman viime vuoden selvityksissään todenneet, että havumetsän aluskasvillisuus ja muun muassa marjametsätyyppinen kasvusto on hyvinkin suotuisa puutiaisille.

– Aiemmin luultiin, että erityisesti lehtometsän aluskasvillisuus olisi suotuisin ympäristö, mutta tulosten perusteella havumetsän aluskasvillisuus on ainakin yhtä hyvä, Oksi sanoo.

Pakastemarjoissa punkkeja tuskin tulee vastaan.

– Punkit kuolevat -20 asteessa. Punkin elinkierto on pari–kolme vuotta, joten luonnossakin ne kyllä talvehtivat, mutta tämä tapahtuu pienjyrsijöiden tai miksei isompienkin eläinten turkeissa tai lumen tai rakennusten alla. Siis suojaisissa paikoissa, joissa pakkaslukemat eivät ole kovin isoja ainakaan pitkää aikaa, Oksi selittää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja