Voiko allergiasta päästä eroon? Allergianeuvoja vastasi lukijoiden kysymyksiin!

Miten ikääntyminen vaikuttaa allergiaoireisiin, ja voiko auringollekin olla allerginen? Studio55.fi-ohjelmassa vieraillut allergianeuvoja Johanna Värmälä vastasi lukijoiden kysymyksiin.

Voiko allergiasta päästä eroon ja jos, niin miten?

T:Rasittava allergia!

Siitepölyallergiaoireet lievittyvät yleensä iän myötä. Jos tavanomaiset allergialääkkeet eivät auta ja allergiaoireet haittaavat arkea, kannattaa mennä lääkärin juttusille ja kysyä mahdollisuutta saada siedätyshoitoa.

Helpottaako allergiat vanhemmiten, vai joutuuko silmätippoja käyttämään loppuiän?

T:Tuuli

Yleensä siitepölyallergiaoireet lievittyvät iän myötä. Kannattaa käydä lääkärin vastaanotolla ja pyytää lääkäriltä resepti silmätippoihin, sillä silmätipoissa on eroja, eivätkä kaikki silmätipat sovellu pitkäaikaiseen käyttöön.

Jos on tuoksuyliherkkyys, voiko käyttää mitään hajuvesiä? Allergisoivatko tietyn tyyppiset tuoksut enemmän kuin toiset?

T:Jenni

Erilaiset tuoksut aiheuttavat oireita tuoksuyliherkille. Oireet voivat olla moninaisia ja osalla ne ovat voimakkaita. Lisätietoja saatte osoitteesta www.allergia.fi.

Mitä eroa on allergialla ja yliherkkyydellä?

T:Herkkähipiä

Allergiassa on kyse puolustusjärjestelmän epätarkoituksenmukaisesta reaktiosta. Yliherkkyys on sitä, että ihminen saa reaktion jostakin, mutta reaktio ei aiheuta puolustusjärjestelmässa samanlaista toimintaa kuin allergiassa.

Mitä olet tehnyt, allergianeuvojana ja allergisten hyväksi, että teille ja kaduille levitettävien hiekkojen pöly on keväisin jo pahempi haitta kuin "pakolliset" siitepölyt. Pöly, joka tunkee terveittenkin hengitysteihin ja nenään on raskasta, hengetöntä ja vaarallista - vai kuinka? Kylvöt vaan lisääntyy joka talvi aivan älyttömyyksiin jo.

T:suojatupot suun edessä kulkeva

Toimin siis allergianeuvojana Allergia- ja Astmaliitto ry:ssä, joka on ottanut asiaan kantaa ja toimii katupölyn vähentämiseksi.

Pojallamme 10 v. on kova allergia, ja todettu anafylaktinen reaktio allergiakohtauksen yhteydessä. Poistuuko reaktio tavallisesti iän myötä?

T:Vanhemmat

Anafylaksia ei lievene iän myötä. Toivottavasti olette saaneet kunnon ohjeet, joiden avulla tiedätte miten vältää anafylaksiaa aiheuttavaa ainetta ja toimia, jos tapahtuu vahinkoaltistuminen. Kirjoituksessanne ei mainita, mikä aiheutti kyseisen reaktion, joten teidän kannattaa keskustella lääkärin kanssa lapsenne mahdollisuudesta saada siedätyshoitoa.

Voiko auringolle olla allerginen?

Voiko auringolle olla allerginen? Joka kevät ensimmäiset aurinkokelit saavat jalkaterät ja kädet täyttymään jostakin ihottumasta. Ihottumaa ilmenee myös myöhemmin kesällä auringonoton jälkeen.

T:Auringonpalvoja

Aurinko voi aiheuttaa ihottumaa, jota saattaa lievittää kortisonivoide ja antihistamiinitabletti. Jos ne eivät auta, kannattaa mennä lääkärin vastaanotolle.

Millaisina oireina pölyallergia ilmenee? Onko siihen muuta apua kuin jatkuvat siivoaminen?

T:Lissu

Pöly voi aiheuttaa nuhaoireita ja silmäoireita. Viikkosiivous kunnollisilla sivousvälineillä pintojen pyyhintä mukaan lukien on hyvä tapa pitää nuha-ja silmäoireet kurissa. Oleellista on myös vuodevaatteiden oikeanlainen pesu ja puhdistus. Pölypunkkien aiheuttama allergia on Suomen oloissa harvinaista, mutta mahdollista. Lisätietoja saa osoitteesta www.allergia.fi .

Voiko kissoille siedättyä?

Olen astmaatikko ja allerginen kissoille. Saan kissoista astmaoireita. Voiko allergiani helpottaa ajan myötä, jos olen kissojen kanssa tekemisissä ja "siedätän" itseäni niille, vai kannattaako minun välttää niitä viimeiseen asti? Voiko astma jopa pahentua, jos altistan itseäni?

T:Ella

Kissoille siedättymisestä ei ole sellaista näyttöä, kuin omalle koiralle siedättymisestä. Jos astmaatikko saa oireita eläimestä hänen ei kannata heikentää astmatasapainoansa, sillä eläinpöly ärsyttää astmaatikon keuhkoja.

Vaihtoehtoja lääkkeille?

Kärsin allergiasta koko kesän ja oireet ovat todella hankalat, mutta jos nappailen lääkkeitä, kärsin sekä oireista että väsymyksestä. Ovatko nämä todella ainoat vaihtoehdot?

T:Väsynyt

Sinun kannattaa ottaa lääkärin kanssa puheeksi mahdollisuutesi saada siedätyshoitoa.

Miksi väsyttämättömät antihistamiinit tekee olon agressiiviseksi ja välillä myös hyvin väsyneeksi? Voiko niitä käyttää pitkiä aikojakin?

T:muuten ok

Allergia voi aiheuttaa kärttyisyyttä ja se myös väsyttää. Aggressiiviseksi sen ei pitäisi tehdä, kuten ei myöskään antihistamiinienkaan. Sinun kannattaa ottaa asia puheeksi lääkärin vastaanotolla, jossa voisit kysyä mahdollisuuksiasi saada siedätyshoitoa. Voit ottaa oireesi puheeksi myös apteekissa farmaseutin kanssa. Farmaseutti voi kertoa sinulle muista allergiaoireita lievittävistä lääkkeistä. Antihistamiinitabletteja voi käyttää koko siitepölykauden ajan, mutta jos siihen on tarvetta, silloin kannattaa käydä lääkärin juttusilla ja pyytää lääkäriltä resepti lääkkeisiin.

Miten allergiaoireita voisi helpottaa kotikonstein?

T:nuhanenä

Kannattaa ottaa käyttöön nenänhuuhtelukannu, joka puhdistaa ja hoitaa nenän limakalvoja sekä huuhtelee myös siitepölyt pois nenän limakalvolta. Myös raitisilmaventtiileihin ja tuuletusikkunoihin kannattaa asettaa suodatinkangasta, joka estää siitepölyjen tulemisen sisäilmaan. Suodatinkangasta myydään erikoisliikkeissä. Siitepölyallergisen ei kannata kuivata pestyjä vuodevaatteitaan siitepölyaikaan ulkona, eikä myöskään tuulettaa niitä siellä silloin.

Saako kortisonipohjaista nenäsumutetta ilman reseptia. Miten nenäkannua käytetään?

T:Koivu-allergia

Kortisonipohjaista nenäsuihketta saa ilman reseptiä. Nenänkannuohjeet ovat nenänhuuhtelukannun yhteydessä. Voin laittaa ne sinulle myös niin, että laitat viestiä osoitteeseen allergianeuvoja@allergia.fi .

Taistelin koko nuoruusiän kevätallergioiden kanssa. Vuosi sitten talvella sain vihjeen, että kannattaa jättää lääkkeet pois, kun ne eivät selvästikkään auta ja sain vihjeen, että pakurikääpätee sekä lähihunaja täytyisi ottaa päivittäiseen käyttöön.

Olen siitä asti ihmetellyt: kevätallergioita ei ole tuntunut eikä näkynyt. Tosin yksi kevät vasta takana, mutta innolla odotan tulevaa. Voiko olla niin, että näin helpolla tavalla pääsee allergia lääkkeistä eroon ja miksi ihmeessä yksikään lääkäri ei ikinä tätä helpotusta ole minulle kertonut?

T:markku

Mukava kuulla, että siitepölyallergiaoireesi ovat lievittyneet. Ne lievittyvät yleensä iän myötä.

Silmät punottaa ja vetistää allergiatipoista huolimatta. Mikä neuvoksi?

T:Ritu

Sinun kannattaa mennä lääkärin vastaanotolle.

Studio55.fi

Kuvat Colourbox.com, Lehtikuva.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja