Voiko alennustuotteen palauttaa? Opi oikeutesi

Alennusmyyntien aikaan ostoksia tehdessään voi kaupoissa nähdä kylttejä joissa kerrotaan että ale-tuotteilla ei ole vaihto- tai palautusoikeutta. Kyltteihin ei kuitenkaan sisälly koko totuus. Kuluttajan tulisikin tietää kuinka alennustuotteiden kanssa tulee menetellä.

Yleinen käytäntö on, että suurin osa kaupoista, jotka normaalisti antavat tuotteilleen täyden vaihto- ja palautusoikeuden, eivät anna sitä aletavaroille. Kaupan pitää kuitenkin ilmoittaa poikkeustilanne asiakkaalle selvästi, jotta asiakas tietää ostaessaan ettei alennustavaraa ole mahdollista myöhemmin vaihtaa tai palauttaa.

Viallisen tuotteen voi palauttaa

Ale-tuotteella on kuitenkin palautusoikeus, mikäli asiakkaan ostama alennettu tuote osoittautuu vialliseksi tai rikkinäiseksi. Tavaran ostaneella henkilöllä on oikeus korjauttaa, vaihtaa tai palauttaa virheellinen tuote samojen sääntöjen mukaan kuin normaalihintainenkin virheellinen tuote. Ale-tuotteella ei siis ole palautusoikeutta mikäli tuote on virheetön, tai ellei vaihto- tai palautusoikeudesta ole erikseen sovittu kaupassa.

Tarkista palautusoikeus ennen ostoa

Tuotetta ei voi vaihtaa tai palauttaa myöskään silloin, kun tuotteessa on selvästi mainittu, että kyseinen kappale on alennettu nimenomaan tietyn vian vuoksi, tai se on normaalia huonompaa laatua ja sen vuoksi erityisen edullinen.

Harva kuluttaja tietää, että vaihto- ja palautusoikeus on itse asiassa kaupan vapaaehtoisesti myöntämä palvelu, jota sen ei ole välttämättä pakko ostajille tarjota. Siksi ostohetkellä kannattaakin aina tarkistaa tuotteiden vaihto- ja palautusoikeus ennen lopullisen ostopäätöksen tekemistä.

Lähteet: Kuluttajaliitto, Kuluttajavirasto

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat