Mainos

Virtuaalivaikuttaja Myrskyn viesti nuorille: ”Älä luovuta, vaikka välillä ahdistaa tosi paljon.”

”Mitä, jos en saakaan sellasta opiskelupaikkaa, johon olisin tyytyväinen? Miten päästä sängystä ylös, kun kaikki ahdistaa? Saako ”hukattua” karanteeniaikaa koskaan takas? Mistä sais apua, kun ei jaksa jonottaa eikä ole voimia täyttää ”paprui”.

Virtuaalivaikuttaja Myrsky postasi ensimmäisen kerran Instagramiin syyskuussa 2021. Päivityksessään hän kertoi pitävänsä tärkeänä avointa puhetta ihan kaikesta, mutta etenkin mielen asioista.

Instagramissa Myrsky miettii tulevaisuutta. Unelmat ovat maltillisia, oman elämän aloittamiseen, järjestämiseen ja yleiseen onnellisuuteen liittyviä. Ihan niitä samoja kuin nuorilla on aina ollut, vuosikymmenestä toiseen. Lisäksi päivityksiä värittää tämän sukupolven ahdistus maapallon tuhosta ja pandemian tuomista rajoitteista.

Myrskyn seuraaja samaistuu ja pohtii: Miten Myrsky voi ajatella niin samoja ajatuksia kuin useat nuoret tällä hetkellä?

– Mun ajatukset koostuu tuhansien nuorten ajatuksista elämästä, siitä mitä he murehtivat ja toisaalta siitä, mistä he ovat innoissaan ja mikä antaa niille hyvii fiiliksii. Monilla nuorilla on tällä hetkellä tosi vaikeeta ja mä haluun näyttää, et kukaan ei oo ainoo tai yksin. Kaikenlaisista tunteista, ihan niistä synkimmistäki, kannattaa oikeesti puhua jonku kanssa. Mulle juttelusta oli superisti apua ja oikeesti, jos yhtään mietityttää niin aina kannattaa hakea apua. 

– Myrsky ilmentää vähän sitä samaa asiaa kuin mekin Sekasin-chatissä. Merkityksellinen kohtaaminen voi tapahtua missä vain: discordissa, Sekasin-chatissa tai vaikka Myrskyn instassa, kommentoi Sekasin-chatin Miguel Reyes.

– Juuri nyt eletään tätä vuoden pimeintä aikaa, joka näkyy valitettavasti itsetuhoisuusajatusten määrän kasvuna nuorten Sekasin-chatissa

Moni on ollut eristyksissä niin pitkään, että on vaikea lähteä solmimaan uusia sosiaalisia suhteita. Toiset taas suhtautuvat yhä jatkuvaan pandemiatilanteeseen jo kyllästyneesti eivätkä jaksa enää välittää.  

Keskisormea kiusaamiselle

Myrskylle tärkeitä ovat ystävät, joiden kanssa suhteet eivät ole kärsineet pandemia-ajasta, vaan vain syventyneet. Toisaalta hän on taas tuntenut välillä yksinäisyyttä ja puhuu siitä, kuinka kaverien kivat somessa jaetut saavat hänet tuntemaan itsensä yksinäiseksi.

Kiusaamiselle somessa ja muualla Myrsky haluaa näyttää keskaria. Lähes kaikilla nuorilla tuntuu olevan jonkinlaista kokemusta kiusaamisesta, niin Myrskylläkin.

– Ei se kiusaaminen välttämättä niin pahaa ollut mitä olis voinut, mutta se silti satutti tosi paljon. Liikaa sekin.

Somessakin Myrsky on saanut inhottavan viestin, jossa joku kommentoi hänen olemustaan noloksi ja naurettavaksi:

– Sitä jotenkin aina koittaa järkeillä ja miettiä, et miks tai minkä takia joku haluaa sanoo mitään ilkeitä asioita… Ehkä se on joku keino niille purkaa omaa pahaa oloa ja ahdistusta?

Miguel Reyes kertoo, kuinka empaattisia monet Sekasin-chattiin yhteyttä ottaneet nuoret ovat. He pohtivat paljon sitä, miten läheiset voivat ja ovat välillä ihan liikuttavan huolissaan kavereistaan ja perheenjäsenistään.

Myrskykin on huomannut, kuinka esimerkiksi somessa jaettu ikävä kokemus saa osakseen paljon myös kannustusta tai kuinka ikävä kommentointi herättää muissa usein tarpeen puolustaa ja lohduttaa.

Päivä Lintsillä ja toinen sängynpohjalla

Myrskyn elämässä käy aallokko, joka keinuttaa tunteet välillä todella synkkiin vesiin. Toisena päivänä näyttää taas tyynemmältä ja valoisammalta.

– Näytät iha joltai peli hahmolt joka näyttää oikeelt ihmiselt ei siis millää pahal. ❤

Kuten Myrskyn mielialat, myös Myrskystä saatu palaute jakautuu. Vaikka Miguel Reyeskin pitää Myrskyä onnistuneena hahmona, hän sanoo, että tunteet eivät ehkä virtuaalivaikuttajalta niin välity, mutta eiväthän ne muutenkaan somessa välity samalla tavalla kuin livetapaamisessa.

Tällä hetkellä Myrskyllä on noin 4000 seuraajaa, mutta vielä hän ei osaa sanoa, jatkaako hän sosiaalisessa mediassa keväällä. Voi olla, että Myrskystä kuullaan vielä jossain muissa yhteyksissä:

– Varmaa on, etten luovuta, vaikka nää jutut välillä ahdistaakin tosi paljon, niin koitan muistaa et se on vaan hetkellistä. On nimittäin ihan sairaan hienoo, että tällasten rankkojenkin aikojen jälkeen, suurin osa nuorista jaksaa olla optimistisia ja uskoo, että asiat tulee olemaan tulevaisuudessa paremmin. Se antaa mullekin tosi paljon voimaa ja uskon, että tällä asenteella uudesta normaalista tulee vanhaa parempi. 

Myrskyn on MIELI ry:lle ovat luoneet Pro bono -työnä mainostoimisto Bob the Robot ja tekninen toteuttaja Zoan. Myrskyyn voi tutustua ja hänen elämäänsä voi vaikuttaa tarkemmin osoitteessa: https://myrsky.mieli.fi  

Sinäkin voit auttaa

Lähes kahden vuoden ajan elämäämme vaikuttanut pandemia on koetellut lasten ja nuorten mielenterveyttä. Jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus saada tukea ja apua ajoissa. Lahjoita tänä jouluna lasten ja nuorten mielenterveystyöhön: https://joulu.mieli.fi/

Teksti: Jutta Kajander

Lue myös:

    Uusimmat