Virologin jyrkkä tuomio: Suomalaiset aliarvioivat koronaviruksen – luotettiin lukuihin, jotka tuntuivat hallittavilta

Virologi koronaviruksesta: Suomalaiset aliarvioivat koronaviruksen – luotettiin lukuihin, jotka tuntuivat hallittavilta 4:56
Virologian dosentti Matti Jalasvuori arvioi uudenlaisen koronaviruksen tilannetta MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Virologian dosentti Matti Jalasvuoren mukaan koronaepidemia olisi ollut helpompi pysäyttää, jos kaikki sairastuneet olisivat sairastuneet vakavasti.

Koronavirus on levinnyt maailmalla hyvin laajasti ja tautiin on kuollut jo yli 200 000 ihmistä. Virologian dosentti Matti Jalasvuori kirjoittaa kirjansa Virus – kosmoksen kapellimestari (Docendo), että maailmalla aiemmin levinneiden tartuntatautien mukaan koronaviruksen piti noudattaa samaa kaavaa.

Jalasvuoren mukaan koronavirus aliarvioitiin Suomessa.

– Edes suomalaiset, jotka tunnetusti pitävät viiden metrin hajuraon bussipysäkillä, eivät onnistuneet välttämään viruksen leviämistä. Korona aliarvioitiin. Luotettiin lukuihin, jotka tuntuivat hallittavilta. Kaukaa viisas olisi teilattu, kun mitään ei olisi tapahtunutkaan.

Jalasvuoren mukaan näyttää siltä, että yli puolet taudin aiheuttajista on oireettomia.

– Siksi on helppo todeta, että sosiaalisen etäyttämisen merkitystä ei voida tarpeeksi korostaa epidemian alkuvaiheissa. Muutaman pikkukiven olisi voinut vielä pitää kämmenellä turvassa. Suomessa eikä juuri muuallakaan osattu puristaa kättä nyrkkiin ennen kuin hiekkaa alkoi jo vääjäämättä valua sormien välistä.

Korona tuli kotiovellemme

Maaliskuun puolivälissä asenne koronavirukseen muuttui nopeasti kotimaassamme. Etäiset uutiset karanteenista monelle tuntemattomista Kiinan Wuhanista tai Korean Daegusta olivat nyt kotiovella.

– Enää ei ollut kyse siitä, tulisiko virus meillekin, vaan ainoastaan siitä, miten nopeasti se leviäisi. Samalla huoli omasta taloudellisesta pärjäämisestä iski tietoisuuteen. Kestääkö yritys kenties kuukausien hiljaiselon?

Jalasvuori kirjoittaa myös, että jos kaikki uuteen koronavirukseen sairastuneet olisivat sairastuneet vakavasti, olisi epidemia ollut huomattavasti helpompi pysäyttää alkutekijöihinsä.

– Kahdeksantoista vuotta aiemmin SARS oli ollut juuri tällainen. Se tappoi kymmenesosan sairastuneista, ja infektion saaneilla ilmeni oireita ennen kuin he levittivät virusta eteenpäin.

Näkymättömien pienten virusten vanaa saattoi seurata ihmisissä suhteellisen helposti, joskin pienellä viiveellä.

– Oireiden alkamiseen niin SARSin kuin COVID19:n tapauksessa kuluu tavanomaisesti muutamia päiviä. COVID19 näyttää kuolleisuudella mitattuna olevan vain yksi kymmenesosa SARSista, mutta juuri siitä syystä myös sen jälkien seuraaminen on kertaluokkaa vaikeampaa.

Lue myös:

    Uusimmat