Mainos

Virolaisyrityksiltä karhutaan laskuja

Virolaisyritykset joutuvat pitämään entistä tarkempaa huolta vesi- ja sähkölaskuistaan. Viron keskeinen energiantuottaja Eesti Energia on ottanut mallia Narvan Vesi-yhtiöstä ja alkanut voimatoimin karhuta erääntyneitä sähkölaskuja. Viimeksi tehoiskut koki neljä virolaista sähkön suurkuluttajaa. Lisäksi useat yritykset ovat saaneet lyhyen järjestelyajan velkojensa hoitamiseksi.

Ensimmäisten joukossa sähköttömyyden koki mm. Vörumaalla sijaitseva Vesikaar, joka välittää sähköä noin neljäänkymmeneen kohteeseen. Niiden joukossa on mm. pumppuasemia. Vörumaan maakuntahallitus joutuikin pitämään pikakokouksen ja raapimaan kokoon pääosan velasta, mikä sytytti sähköt toistaiseksi.

Suuryritykset ovat makselleet sähkölaskujaan varsin verkkaiseen tahtiin ja niinpä Eesti Energian saatavat ovat useita miljoonia. Suurin yksittäinen velallinen on Teet-AK-yhtiö, joka on tehnyt 800 000 kruunun maksuistaan lyhennyssopimukset. Vesipuolella Jaanilinnan laskuista näyttää muodostuvan loputon jatkokertomus. Maaliskuussa näytti jo siltä, että ongelma poistuisi, kun Venäjän puolella sijaitseva Jaanilinnan eli Ivanogorin kaupunki ja Narvan Vesi-yhtiö sopivat uusista maksujen aikatauluista. Jaanilinna ei kuitenkaan ole pitänyt sopimuksesta kiinni. Kaupunki on nyt saanut kaksi viikkoa lisäaikaa maaliskuun laskujen maksamiseksi.

-Jos raha ei ole tilillämme 27. huhtikuuta, putoaa Jaanilinnaan virtaava vesi puoleen nykyisestä, ennustaa Narvan Veden toimitusjohtaja Aksel Ers.

Jaanilinnassa ei ole omaa vesilaitosta, vaan kaupunki ostaa kaiken vetensä rajan toiselta puolelta Narvasta. Narvasta on ottanut oppia myös Tallinnan Vesi, joka on lähettänyt uhkavaatimuksen mm. Nömmen kaupunginosan asuintaloja hallitsevalle yhtiölle. Taloyhtiön vesivelat nousevat 1,7 miljoonaan kruunuun. Samoin ovat useat muut suurvelalliset saaneet karhukirjeitä vesiyhtiöltä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.