Mainos

Virolaismafian kuviot selville, tekijät vapaana

Poliisi on paljastanut laajan huumeliigan, jonka taustalla on poliisitutkimusten mukaan Viron mafia. Suomen suurimman ekstaasi-huumeen salakuljetusjutun tutkinta alkaa Espoon poliisin ja Eteläisen tullipiirin osalta olla valmiina. Syyte odottaa marraskuussa ainakin 26 suomalaista ja yhdeksää virolaista, jotka ovat järjestelleet, välittäneet tai myyneet huumeita eri puolille Suomea.

Virolaisista, Viron venäläisistä ja suomalaisista koostunut liiga on ehtinyt poliisin mukaan salakuljettaa Suomeen noin 50 000 nappia ekstaasia, 14 kiloa amfetamiinia, 32 kiloa hasista ja satoja grammoja kokaiinia sekä heroiinia. Takavarikkoon huumeista on päätynyt vain osa. Niiden lisäksi takavarikkoon on saatu aseita ja räjähdysaineita, mukana mm. Jatimatic-konepistooli sekä Suomen armeijan käyttämiä räjähteitä.

Ekstaasi

Poliisi ei kuitenkaan kuulusteluissa ole saanut selville, mihin tarkoitukseen tavaraa varastoitiin. Rikoskomisario, jutun tutkinnanjohtaja Jari Mustonen Espoon poliisista kertoo, että vyyhti on ollut tutkinnan alla viime keväästä.

-Katukaupasta se alkoi ja loppukesästä kävi ilmeiseksi, että meillä on käsissämme Suomen suurin ekstaasisalakuljetus, Mustonen sanoo. Vyyhtiin on sekaantunut arviolta 80 henkilöä, joista 35 on parhaillaan vangittuna. Jutun pääkonnat löytyvät kuitenkin Virosta.

-Virossa tekijät ovat edelleen vapaalla jalalla. Yhteistyö Viron poliisin kanssa heidän kiinnisaamisekseen on kuitenkin käynnissä. Selvää on, että tällaista määrää eivät yksittäiset henkilöt pyöritä. Kyse on Viron mafiasta, Mustonen jatkaa.

Suomen ekstaasikeskus Vihdissä

Suomessa huumebisnestä on pyörittänyt kaksi päähaaraa. Ensimmäisessä 1972 ja -73 syntyneet vihtiläismiehet hoitivat ekstaasin toimittamisen edelleen jälleenmyyjille, ja toisessa vihtiläispariskunta (s. 1963 ja -67) piti huolta amfetamiinin ja hasiksen jakelusta. Vihdistä ekstaasinapit levisivät välikäsien kautta muualle Länsi-Uudellemaalle ja pääkaupunkiseudulle.

Huumeita lähti myös Turun-Salon seudulle, Tampereelle, Lappeenrantaan, Jyväskylään, Lahteen ja Itä-Suomesta ainakin Kuopioon, Outokumpuun ja Joensuuhun. Katukaupassa huumeiden arvoksi on laskettu reilut 11 miljoonaa markkaa.

Rynkky

-Todellisia huumemääriä on mahdoton arvioida, eikä meillä ole ollut jutun laajuuden vuoksi mahdollisuutta kartoittaa maakuntien poliisitutkimusta. Vyyhtiin liittyvää huumekauppaa tutkitaan kuitenkin myös muualla Suomessa, Mustonen mainitsee.

Huumeet Virosta, Saksasta ja Venäjältä

Huumereitit Suomeen on Mustosen mukaan organisoitu niin ikään Virosta. -Kuriirit lähetettiin Virosta Saksaan, josta nämä salakuljettivat ekstaasia, kokaiinia ja hasista auton rakenteissa laivalla Turkuun. Amfetamiini tuotiin suoraan Viron laivoilla Suomeen. Heroiinin epäillään tulleen Venäjältä, Mustonen luettelee.
Huumeiden alkuperämaa on poliisin mukaan arvailujen varassa. Ekstaasinappeja uskotaan kuitenkin valmistettavan Hollannissa. -Myös Virossa epäillään olevan huumelaboratorioita. Muuten näin laajamittainen toiminta ei olisi mahdollista, hän mainitsee.
(MTV3-STT)

Seitsemän uutisten juttu huumereiteistä. Toimittajana Jarkko Sipilä. (2:11) Tapauksesta kertoo Espoon huumepoliisin rikoskomisario Jari Mustonen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.