Mainos

Viljaviikon lettileipä

Ensi viikolla vietetään viljaviikkoa. Sen kunniaksi voi vaihteluksi leipoa itse viljaisan lettileivän. Leivän pohjana ovat eri hiutaleet, jotka ensin turvotetaan kuumaan veteen. Sitten leivotaan leipä normaaliin tapaan. Leivälle voi tehdä leivottaessa uusia muotoja, tässä leipätaikina on letitetty pullapitkon tapaan.

Viljaviikon lettileipä

2 leipää

  • 2 dl neljän viljan hiutaleita
  • 1 dl pikakaura+kuituhiutaleita
  • 1 dl hirssihiutaleita
  • 1 dl tattarihiutaleita
  • 5 dl kiehuvaa vettä
  • 2 dl kylmää vettä
  • 50 g hiivaa
  • 2 tl suolaa
  • 2 rkl anista, fenkolia tai kuminaa
  • 2 rkl tummaa sokeria
  • n. 12 dl hiivaleipäjauhoja
  • 3 rkl (rypsi)öljyä
  • pinnalle kaikkia taikinareseptin eri hiutaleita

Kaada kiehuva vesi hiutaleiden päälle, sekoita ja anna turvota 10 min. Lisää kylmä vesi. Kokeile nesteen lämpötila, se ei saa ylittää 37 astetta eli kädenlämpöä. Murusta joukkoon hiiva, lisää mausteet, rasva ja suurin osa jauhoista. Alusta taikina koneella tai käsin ja lisää tarpeen mukaan jauhoja. Anna kohota peitettynä kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa noin puoli tuntia.

Kumoa taikina jauhotetulle leivinpöydälle tai painele ilmakuplat pois. Jaa taikina neljään osaan ja pyörittele niistä n. 30 cm pitkä ja n. 4 cm paksuja nauhoja. Käytä yhteen leipään aina 2 pitkää nauhaa ja letitä.

Anna leipien kohota peitettynä kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa noin puoli tuntia. Voitele lettileipien pinnat vedellä tai veden ja siirapin seoksella ja ripottele päälle kaikkia leivonnassa käyttämiäsi hiutaleita. Paista 200 asteessa uunin keskiosassa 20-30 minuuttia.

Resepti: Arja Savela

Mainos

Lisää aiheesta
    Mainos

    Suosituimmat videot

    Mainos

    Uusimmat

    Mainos
    Mainos
     

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.