Ensi viikolla vietetään viljaviikkoa. Sen kunniaksi voi vaihteluksi leipoa itse viljaisan lettileivän. Leivän pohjana ovat eri hiutaleet, jotka ensin turvotetaan kuumaan veteen. Sitten leivotaan leipä normaaliin tapaan. Leivälle voi tehdä leivottaessa uusia muotoja, tässä leipätaikina on letitetty pullapitkon tapaan.
Viljaviikon lettileipä
2 leipää
- 2 dl neljän viljan hiutaleita
- 1 dl pikakaura+kuituhiutaleita
- 1 dl hirssihiutaleita
- 1 dl tattarihiutaleita
- 5 dl kiehuvaa vettä
- 2 dl kylmää vettä
- 50 g hiivaa
- 2 tl suolaa
- 2 rkl anista, fenkolia tai kuminaa
- 2 rkl tummaa sokeria
- n. 12 dl hiivaleipäjauhoja
- 3 rkl (rypsi)öljyä
- pinnalle kaikkia taikinareseptin eri hiutaleita
Kaada kiehuva vesi hiutaleiden päälle, sekoita ja anna turvota 10 min. Lisää kylmä vesi. Kokeile nesteen lämpötila, se ei saa ylittää 37 astetta eli kädenlämpöä. Murusta joukkoon hiiva, lisää mausteet, rasva ja suurin osa jauhoista. Alusta taikina koneella tai käsin ja lisää tarpeen mukaan jauhoja. Anna kohota peitettynä kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa noin puoli tuntia.

