Mainos

Viisi vinkkiä valkoisempaan hymyyn

Haluaisitko kauniimman ja valkoisemman hymyn? Perinteiset vinkit on käyttää hammaslankaa, harjata hampaat huolellisesti ja säännölliset hammaslääkärikäynnit. Mutta miten ravinto vaikuttaa hampaiden valkoisuuteen?

Usein virheellisesti ajatellaan, että pelkästään sokeri olisi haitallista hampaille. Jotkut jopa terveellisinä pidetyt ruoat saattavat olla hampaille haitallisia.

Tässä on viisi helppoa vinkkiä terveimpiin ja kauniimpiin hampaisiin. Vinkit on koonnut WebMD-sivusto.

1. Syö hiilihydraatit aterioiden yhteydessä

Hiilihydraatit kannattaa syödä aterioiden yhteydessä, sillä suuremman aterian yhteydessä suu tuottaa enemmän sylkeä ja huuhtelee ruoan muruset pois suusta. Hiilihydraattipitoiset ruoat jäävät helposti hampaisiin tai ientaskuihin. Hiilihydraatit pilkkoutuvat pieniksi sokereiksi, jotka muuttuvat suussa plakiksi ja edelleen hammaskiveksi.

Syömiskertoja päivässä olisi hyvä olla 5–6 sisältäen välipalat. Ruoan jälkeen kannattaa nauttia ksylitolia, joka auttaa torjumaan happohyökkäyksen.

2. Juo teetä

Musta ja vihreä tee sisältävät polyfenoleja, kasviperäisiä antioksidantteja, jotka ehkäisevät plakkia kiinnittymästä hampaisiisi ja vähentävät reikien ja iensairauksien muodostumista. Lisäksi tee voi vähentää pahanhajuista hengitystä, koska se torjuu pahanhajuista hengitystä aiheuttavien bakteerien kasvua, kerrotaan WedMD-sivustolla.

Teessä on usein myös hampaille hyödyllistä fluoria. Teen huono puoli on se, että tee aiheuttaa hampaisiin samanlaisia värjäymiä, kuin kahvi, tupakka ja punaviinikin.

3. Käytä pilliä

Happamat juomat kannattaa nauttia pillillä, jolloin neste joutuu vähemmän kosketuksiin hampaiden kanssa ja näin ollen kiille on hieman paremmassa suojassa. Happamia juomia ovat muun muassa useimmat kivennäisvedet, urheilujuomat, limonadit ja tuoremehut. Myös monet light-juomat ovat happamia.

Janojuomaksi hampaidenkin kannalta paras valinta on raikas vesi.

4. Riittävästi C-vitamiinia ja kovaa purtavaa

Popsi, popsi porkkanaa, hampaita se vahvistaa, lauletaan lastenlaulussa. Laulu pitää paikkaansa, sillä hampaille kova purtava on hyväksi. Kova pureskeltava lisää syljen eritystä ja nopeuttaa toipumista happohyökkäyksestä. Riittävä C-vitamiinin saanti näyttäisi puolestaan suojaavan iensairauksilta.

5. Kalsium kovettaa kiillettä

Kalsium vahvistaa hampaita. Ne, jotka saavat riittävästi kalsiumia päivässä, on tutkitusti vähemmän iensairauksia kuin verrokeillaan. Kalsium kovettaa kiillettä ja vähentää sen liukenemista. Maito myös neutraloi suun happamuutta. Aikuisille suositellaan 800 milligrammaa kalsiumia päivässä.


Teksti: MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock, Futureimagebank

Lähde: WebMD

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.