Viisi loistavaa syytä kohdella itseäsi paremmin

Tuemme aina ystäviämme, kun he tarvitsevat apua. Unohdamme kuitenkin usein sen, että myös me tarvitsemme tukea. Lue 5 erinomaista syytä rakastaa ja tukea itseäsi.

Lukuisat tutkimuksen osoittavat, että jos antaisimme itsellemme samankaltaista tukea kuin annamme ystävillemme, niin olisimme paljon onnellisempia ja terveempiä.

1. Voit tehdä itsesi onnelliseksi

Tutkimuksen osoittavat, että itsensä hyväksyminen sellaisenaan johtaa parempaan elämänlaatuun ja tyytyväisyyteen. Yritä nähdä itsesi ystäviesi silmin, eivät he turhaan nimittäin halua viettää kanssasi aikaa. Pyydä kavereitasi luettelemaan vahvuuksiasi. Näin saat selville kaikki ne piirteet, jotka sinusta säihkyvät selkeimmin uusille tuttavuuksillekin.

2. Kuntoilu tuntuu nautinnollisemmalta

Myötätunto on äärimmäisen hurmaava piirre ihmisessä. Myötätuntoa täytyy tuntea myös itseään kohtaan ja tutkimusten mukaan tämä auttaakin muun muassa liikkumaan aktiivisemmin. Itseään ei kannata soimata liikaa, jos kuntoilu jää välistä tai jos ei jaksanut treenata aivan täysillä. Treenisuoritusten kirjoittaminen muistiin innostaa myös liikkumaan enemmän.

3. Myötätunto saattaa ehkäistä mielenterveysongelmien syntymisen

Tutkimusten mukaan ihmiset, jotka tuntevat myötätuntoa itseään kohtaa eivät ole niin ahdistuneita tai sairastu niin herkästi esimerkiksi masennukseen. Lukuisat tutkimukset myös puhuvat positiivisuuden puolesta paljon, sillä onnelliset ihmiset eivät ole juurikaan stressaantuneita ja he pärjäävät paremmin myös koulussa.

4. Itsensä ymmärtäminen estää viivyttelyn

Jokainen muistaa takuulla, kuinka hankalaa esimerkiksi matikankokeeseen lukeminen oli. Silloin siivoaminenkin tuntui mielenkiintoisemmalta vaihtoehdolta. Tutkimuksen mukaan tällaisen viivyttelyn estää muun muassa myötätunto itseään kohtaan. Myötätunto nimittäin vähentää stressiä, joka pakottaa meidät viivyttelemään ikävien asioiden suorittamista. Tällaiset ihmiset ymmärtävät syy-seuraussuhteen ja välttävätkin sen takia viivyttelyä. Sano esimerkiksi ääneen, että kyllä minä pystyn tekemään tämän tehtävän tai projektin loppuun huolella. Luota itseesi ja et takuulla viivyttele enää projektin suorittamista.

5. Itsestään välittäminen johtaa läpi vastoinkäymisten

Elämässä on paljon ylä- ja alamäkiä. Psychological Science -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan avioeroa läpikäyneet pääsivät erosta yli eri tavalla. Henkilöt, jotka olivat myötätuntoisia itseään kohtaan, pääsivät erosta yli nopeammin kuin esimerkiksi itseään negatiiviseen sävyyn arvostelevat henkilöt.


Kaikkien aikojen kosinta -ohjelma saa sydämet sulamaan.

Lue myös:

    Uusimmat