Viinien tarjoilulämpötilat

Perinteiset säännöt opettevat tarjoilemaan valkoviinin jäähdytettynä ja punaviinin huoneenlämpöisenä. Tällä säännöllä pärjää pitkälle, mutta esimerkiksi huoneiden lämpötila on nykyisin huomattavasti korkeampi kuin ennen, joten muutama lisäsääntö voi olla tarpeen.

  • Kevyet, hapokkaat valkoviinit ja roseviinit jäähdytetään noin 10 asteeseen. Liikaa jäähdyttämistä kannattaa kuitenkin välttää, ettei viinin maku katoa. Laadukkaat Chardonnay-viinit voidaan tarjota hieman lämpimämpinä.
  • Punaviinit kannattaa tarjota 16-18 asteisina. Kevyet ja marjaisa viinit (esim. Beaujolais) kannattaa tarjota hieman viileämpiä (noin 14 astetta). Viini kannattaa laittaa jääkaappiin noin tuntia ennen tarjoilua.
  • Kuohuviinit tarjoillaan erittäin viileinä, noin 6-8 asteisina. Nopein tapa jäähdyttää on vesiastia, jossa on reilusti jäitä.

Lue myös:

    Uusimmat