Mainos

Viime vuosien ruokaskandaalit BSE-lihasta dioksiinimuniin

Euroopassa seurataan huolissaan EHEC-bakteeritartuntojen lisääntymistä. Nyt tapauksia on raportoitu Saksan lisäksi Itävallasta, Tanskasta, Iso-Britanniasta, Norjasta, Espanjasta, Sveitsistä, Ruotsista ja Hollannista.

Tänään Terveyden ja hyvinvoinninlaitos ilmoitti ensimmäisestä suomalaistartunnasta. Lähes kaikissa tapauksissa tartunnan saanut oli juuri palannut Saksasta.

Mutta on ruokaskandaaleja ollut ennenkin. Alla muutamia viimevuosilta.

Hullun lehmän tauti (BSE-lihaskandaali)

90-luvun lopulla Eurooppaa kuohutti hullun lehmän tauti (BSE). Ensimmäiset tapaukset uutisoitiin Britanniasta, jossa aloitettiin nopeasti nautakarjan joukkoteurastukset.

Sairastumisen aiheuttajaksi paljastui myöhemmin liha-luujauho, jota oli sekoitettu nautojen rehuun.

Paniikki syntyi, kun epäiltiin, että tauti voi tarttua ihmiseen. Ihmisessä tauti näkyi Creuzfeldt-Jakobin taudin uutena muotona, jonka tiedettiin rappeuttavan aivoja ja johtavan kuolemaan. Vieläkään ei voida varmasti todentaa, että ihminen olisi saanut tartuntansa sairastuneen eläimen lihasta. Kohun aikana kuitenkin ilmaantui useampia Creuzfeldt-Jakobin taudin uuden muunnoksen saaneita potilaita.

Kiinan melamiinimaito

Syksyllä 2008 Kiinaa ja koko Kaakkois-Aasia järkytti tieto, jonka mukaan teollisuuskemikaali melamiinilla oli jatkettu vauvojen korvikemaitoja.

Melamiinimaito tappoi ainakin kuusi vauvaa ja sairastutti kaikkiaan 300 000 ihmistä. Maidon melamiini aiheutti lapsille muun muassa vakavia munuaisvaurioita.

Melamiinia oli lisätty tahallaan maitoon, jotta se näyttäisi ravintoarvotutkimuksissa proteiinipitoisemmalta.

Saksan dioksiinimunat

Tämän vuoden alussa Saksassa uutisoitiin, että kananmunista oli löytynyt suuria pitoisuuksia myrkyllistä dioksiinia.Viranomaiset epäilivät, että dioksiini oli peräisin rehusta, johon oli joutunut teollisuusrasvoja. Tuhansia kanoja teurastettiin ja useita kanaloita ja kalkkunatiloja suljettiin.

Dioksiini on myrkky, joka kerääntyy kehoon. Se voi aiheuttaa muun muassa keskenmenoja ja syöpää.

Suomessa esimerkiksi Stockmann-tavaratalo veti varotoimeksi myynnistä saksalaisia leivonnaisia, joissa oli käytetty munia.

Salmonella

Salmonellabakteeria esiintyy jatkuvasti eri puolilla maailmaa. Sen aiheuttama ripuli ei ole hengenvaarallista, mutta kiusallista. Eri suuruisia salmonella-epidemioita ilmenee ajoittain. Salmonellan riski on aina olemassa, kun käsitellään tai nautitaan raakoja kanatuotteita, kuten munia tai huonosti kypsennettyä broileria. Salmonellabakteeri on ulosteperäinen.

80-luvulla Suomessa vedettiin markkinoilta suklaapatukoita, koska niiden sisältämästä kaakaosta oli löytynyt salmonellaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.