Viileä sää viivästyttää mansikoiden kypsymistä

Kotimaisista mansikoista haaveilevan kannattaa suunnata hyvin varusteltuun ruokakauppaan, koska kaikki myyntipisteet eivät vielä myy mansikkaa alkukesän huonon sadon vuoksi.

Viileä alkukesä on viivästyttänyt kotimaisen mansikan kypsymistä ainakin viikon verran. Kotimaista mansikkaa ei siksi vielä saa niin useista myyntipisteistä kuin yleensä.

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton mukaan mansikkaa alkaa tulla Etelä-Suomen alueella markkinoille vasta juhannuksen jälkeen, mutta määrät ovat viileiden säiden johdosta aluksi vähäisiä.

Myyrät eivät ole tärvelleet kesän satoa

Mansikkasadon määräksi arvioidaan 10–12 miljoonaa kiloa. Lajikkeista kypsyy ensin Honeoye ja sitten peltojemme valtalajike Polka. Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtaja Hannu Salo arvioi, että kasvustojen talvella kokemat myyrävauriot jäivät onneksi paikallisiksi, eivätkä huomattavasti vaikuta Suomen kokonaissatomäärään.

– Edellytykset sadon onnistumiselle ovat kohtalaisen hyvät, jos poiminnan aikaisissa säissä ei tapahdu rajuja heilahteluja, Salo toteaa

Mansikan alkuperämaa näkyviin

EU:n määräysten mukaan mansikan alkuperämaamerkinnän pitää olla selvästi esillä jokaisella myyntipaikalla, joko marjalaatikossa tai tuotteen välittömässä läheisyydessä. Lisäksi laatikoissa tulee olla viljelijän tai pakkaajan nimi ja osoite.

Mansikka-lakritsipiiras

Kesäiset piiraat täytetään sitruunarahkalla ja lakritsinpaloilla. Raikas sitruuna, makea mansikka ja rapea murotaikina sopivat loistavasti yhteen! Mansikoiden lisäksi leivoksiin sopivat hyvin vadelmat, kirsikat, mustikat, herukat tai muut marjat.

4 pyöreää pientä piirasvuokaa tai 1 iso piirasvuoka

Piiraspohjat:
1 paketti Myllyn Paras Kauramurotaikinaa (400 g)

Kypsälle pohjalle:
noin 3 dl mansikka-, vadelma- tms. marjasurvosta

Täytevaahto:
1 tölkki vaahtoutuvaa kevytkermavalmistetta (2½ dl, esim. Flora Vispi)
2 tl sitruunamehua
1 tlk sitruunarahkaa (200 g)
1 tl vaniljasokeria
150 g lakritsia leikattuna pieniksi paloiksi

Koristeeksi:
mansikoita, vadelmia, kirsikoita tai muita marjoja
sitruunamelissan lehtiä

Jaa sulaneen taikinapaketin molemmat levyt kahtia eli saat näin pohjat 4:lle piiraalle, painele taikina vuokien pohjille ja reunoille. Tai vaihtoehtoisesti käytä koko taikina yhteen isoon piirasvuokaan.

Paista piiraspohjia 200-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 10 min (isoa piirasta noin 15-20 min) kauniin värisiksi. Varo paistamasta liikaa. Jäähdytä pohjat.

Valmista täytevaahto. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi, lisää sitruunamehua ja -rahkaa. Mausta seos vaniljasokerilla ja karkkirouheella.

Levitä piiraille marjasurvosta ja sen päälle täytevaahto. Koristele mansikoilla, vadelmilla, kirsikoilla tms. marjoilla ja sitruunamelissan lehdillä.

VINKKI: Voit käyttää täytevaahdon tilalla appelsiinijäätelöä, jonka maustat karkkirouheella. Säilytä torttu tällöin pakastimessa ennen tarjoilua. Anna pehmetä puolisen tuntia ennen tarjoamista ja koristele tuorein marjoin ja yrtein.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Teksti: MTV3

Kuvat: Lehtikuva ja Myllyn Paras Oy

Lähde: Ruokatieto

Lue myös:

    Uusimmat