Mainos

Viihtyvyyttä viherkasveilla

Huonekasveilla aikaansaadut vivahteet ovat tärkeä osa kodin henkeä. Kasvien merkitys sisustuselementtinä on viime vuosina noussut, ja niitä käytetään yhä harkitummin tunnelman luojina ja tyylin tekijöinä.

Kodin kasvit eivät ehkä ole ensimmäinen sisustuselementti, jota valitessaan tavallinen sisustaja miettii trendikkyyttä, mutta kasvien vaikutus kokonaisuuteen on valtava! Kasvit ovat vaivattomia ja yleensä verraten edullisia sisustuskeinoja, joilla kodin yleisilmettä on helppo viedä haluttuun suuntaan.

Trenditietoinen voi tuoda kauden värit sisustukseen helposti ja nopeasti. Kasvit joko sulautetaan muuhun sisustukseen hillittyinä yksityiskohtina tai niistä luodaan näyttäviä katseenkerääjiä.

Selkeää linjaa ja sileitä lehtiä

Nyt ovat suosiossa selkeät ja sileälehtiset kasvit. Esimerkiksi palmuvehka ja viirivehka sopivat hyvin moderniin sisustukseen.

Pelkistetyt linjat ja raikkaat sitruunan ja limen värit vastapainonaan harmaa ja pastelli ovat kasvien trendivärejä. Toisaalta syvänvihreätkin lehdet sopivat tämän hetken sisustustrendeihin erinomaisesti. Kukkivien kasvien väreinä suositaan vaaleita sävyjä ja erityisesti raikasta valkoista.

Erikoisempien viherkasvien ystävät kasvattavat nyt mehikasveja, joista on helppo rakentaa pieniä, mutta näyttäviä kokonaisuuksia. Aiemman suosikin jukkapalmun tilalla ovat nyt traakkipuut ja pullojukat. Helppohoitoinen ja nopeasti kasvava kodin vihertäjä on onnenpalmu, joka oikeastaan ei ole palmu, vaan ruokotraakkipuun verso. Se tarvittaessa vaivaton siirtää pullosta tai maljakosta multaan ja myös latvan versot juurtuvat kuin itsestään.

Retroa huonekasveissa

Klassiset parin vuosikymmenen takaiset suosikit anopinhammas ja anopinkieli ovat jälleen ajankohtaisia. Veistoksellisen terävät lehdet sopivat tämän hetken sisustustrendeihin mainiosti. Varsinkin anopinhammas on helppohoitoinen ja kasvaa nopeasti. Kesäkaudella se tekee suoranaisen spurtin.

Lasivaaseja ja koristekatteita

Ruukuissa ja maljakoissa suositaan selkeää linjaa. Huonekasveja istutetaan myös korkeisiin lasivaaseihin tai maljakoihin. Multa saa näkyä reilusti, tai somisteena voi käyttää värillistä soraa. Esimerkiksi sädekaisla sopii tähän tarkoitukseen hyvin.

Lasisiin vaaseihin sopivat erinomaisesti myös mehikasvit, kuten mehitähti tai mehiruusuke. Ne viihtyvät parhaiten hiekkapitoisessa mullassa. Liika märkyys ei ole mehikasveille hyväksi. Multaa ei tarvita paksulti, joten mehikasvit antavat sisustajalle paljon mahdollisuuksia, kun ruukuksi käy laakeakin astia. Pintamullan voi peittää soralla, lasikuulilla tai koristekatteella.

Haastava orkidea

Orkideasta on tullut yhtä suositumpi sisustuskukka, ja se onkin erityisesti taitavan viherpeukalon lemmikki. Näyttävän kauniit orkideat ovat herkän vähäeleisiä, ja juuri siksi ne tulevatkin varmasti huomatuksi tilassa kuin tilassa. Ne sopivat parhaiten suoralinjaiseen astiaan ruukkuun tai lasimaljaan. Hyvinhoidettu orkidea antaa sisustukselle huolitellun loppusilauksen. Orkidean hoito vaatii omat kikkansa, mutta vastoin yleistä luuloa esimerkiksi perhosorkideat ovat suhteellisen sitkeitä, joten aloittelijakin voi tarttua niihin huoletta, kun vain hetkisen perehtyy hoito-ohjeisiin.

Teksti: Riikka Krenn / Mediafocus

Kuvat: Huiskula ja Kekkilä

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.