Mainos

Vihtavuoren räjähdeuhka: Useita puutteita, Tukesin kehitettävä valvontaa

Räjähdekontin aiheuttama vaaratilanne Laukaan Vihtavuoressa kesällä 2013 johtui useiden turvallisuuspuutteiden yhteisvaikutuksesta.

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) löysi kehitettävää sekä kaivoksen ja räjähdetehtaan toiminnasta että viranomaisvalvonnasta.

Onnettomuustutkintakeskus antaa asiaan liittyen neljä turvallisuussuositusta. Niistä kolme kohdistuu Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) toimintaan.

Onnettomuustutkintakeskus suosittaa, että Tukes kehittää valvontaansa ja rekistereitään reaaliaikaisemmaksi, vaatii valvontakohteiltaan toimivia ja dokumentoituja menettelyjä poikkeamien varalta sekä sisällyttää valvontakäytäntöihinsä selkeät kriteerit pakkokeinojen käytölle.

Sisäministeriön puolestaan tulee huolehtia, että laajan evakuoinnin käytännön toteuttamista varten valmistellaan ohje.

Räjähdysainetta, hienojakoista kallioperää ja kaksi räjäytintä sisältänyt kontti alkoi kuumentua räjähdetehtaan pihalla Laukaan Vihtavuoressa 10.7.2013. Räjähdysvaaran vuoksi seudun ihmisiä evakuoitiin laajalta alueelta. Konttia jäähdytettiin, ja se saatiin siirrettyä turvalliseen paikkaan vajaan vuorokauden kuluttua.

Turvallisuustutkinnan aikana tehdyissä kokeissa vastaavanlainen seos ei syttynyt tai räjähtänyt.

Tutkinnan aikana kävi muun muassa ilmi, että kaivoksen toimintajärjestelmä ei tunnistanut seoksen syntymistä poikkeamaksi. Kontti kuljetettiin vastoin kuljetusmääräyksiä räjähdetehtaalle, jossa kontti varastoitiin muiden konttien joukkoon räjähdevaraston pihalle.

Räjähdysainetta käyttänyt kaivos ja Vihtavuoren räjähdetehdas korjasivat jo tutkinnan aikana useita havaittuja epäkohtia.

Tilanteen aikainen viranomaistoiminta onnistui enimmäkseen hyvin. Laajasta evakuoinnista ei kuitenkaan ollut suunnitelmaa, ohjetta eikä kokemusta. Pelastuslaitoksen antama vaaratiedote tuli viiveellä, eikä sen sisältöä muutettu, vaikka tilanne muuttui.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.