Eeva Lehtimäen kommentti: Perustuslakivaliokunta ei voi olla uutistyön ulottumattomissa oleva saareke – median kurinpalautuspuheita ei kannata myöskään heitellä kevyesti

Perustuslakivaliokunnan asema on Suomessa poikkeuksellinen. Se on arvostettu valiokunta, eduskunnan kruununjalokivi. Samaan aikaan se ei voi olla saareke, joka on normaalin uutistyön ulottumattomissa, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.

Perustuslakivaliokunta joutuu ratkomaan kinkkisiä ongelmia, joihin kohdistuu kova poliittinen paine. Ovat ne sitten soten perustuslaillisia ongelmia, valmiuslain toimia ja suomalaisten perusoikeuksien puolustamista tai kuten nyt viimeksi ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) toimien laillisuuden setvimistä.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajat ja jäsenet ovat kestäneet kovat paineet ja tehneet työnsä yleensä tasapainoisesti, puoluepolitiikka on jätetty valiokunnan oven ulkopuolelle.

Järjestelmä ja poliitikkojen motiivit läpivalaistaan

Perustuslakivaliokunnasta ei juuri vuodeta asioita, varsinkaan etukäteen. Mutta samaan aikaan vuodot kiistanalaisessa asiassa osoittavat, että Suomi on normaali demokratia. Järjestelmä ja poliitikkojen motiivit läpivalaistaan tarvittaessa ja he sen myös kestävät ja hyväksyvät.

Monet mediat julkaisivat perustuslakivaliokunnan Haavisto-tapauksen loppusuoralla juttuja siitä, miten vaikeaa valiokunnan oli löytää ratkaisu yli vuoden velloneeseen tapaukseen.

Asiantuntijoiden näkemykset jakautuivat, samoin valiokunnan jäsenten arviot Haaviston toiminnan moitittavuudesta.

MTV Uutiset kertoi eilen, että valiokunnan vihreitä edustava jäsen oli lähettänyt sähköpostia muiden hallituspuolueiden edustajille perustuslakivaliokunnassa Haaviston tapaukseen liittyen.

MTV Uutisten haltuunsa saamassa sähköpostissa vihreät yrittää saada muut hallituspuolueiden valiokuntajäsenet kannattamaan pehmeämpää ilmaisua mietinnön tekstissä.

Asiasta nousi aiheesta kova kohu. Oli täysin perusteltua kysyä, yrittivätkö vihreät painostaa muita hallituspuolueiden kansanedustajia Haavistolle myötämielisemmän ratkaisun taakse. Lisäksi viestistä jäi maku, että Haavisto-mietintö olisi politisoitumassa.

Pihvi on se, että vihreät yrittivät muodostaa hallitusrintaman suojelemaan ulkoministeri Haavistoa pahemmilta moitteilta.

"Vihreillä tuntuu olevan linja, että lakia saa rikkoa, jos ministerin tarkoitus on ollut hyvä"

MTV Uutisten haastattelemien valiokunnan jäsenien kommentit olivat paljon puhuvia.

– Vihreillä tuntuu olevan linja, että lakia saa rikkoa, jos ministerin tarkoitus on ollut hyvä, valiokunnan jäsen sivaltaa.

– Minulla on vahva käsitys siitä, että vihreiden toimintatavasta on oltu myös hallituspuolueissa tyrmistyneitä, valiokunnan toinen jäsen arvioi.

Juuri politisoitumisesta valiokuntaa on syytetty useasti aiemmin ja aina se on kiertänyt nämä karikot. 

Siksi sähköposti ja valiokunnan jäsenten reaktio oli uutinen. Se oli yhteiskunnallisesti merkittävä vuoto, jonka tekemättä jättäminen olisi tarkoittanut, että media ei tee perustyötään.

Niin yksinkertaista. Ei sen kummempaa.

Joskus jutut syntyvät epätavallisilla tavoilla, kuten eilen.

Niinpä on ollut vähintäänkin hämmentävää kuunnella valiokunnan puheenjohtajan Johanna Ojala-Niemelän (sd.) kommentteja.

Ojala-Niemelä lupaa seuraamuksia ja kurinpalautusta lehdistölle, jotta valiokunnan työtä kunnioitettaisiin. Lehtimiesetiikkaan kuuluu poliitikon arvion mukaan, että keskeneräisistä asioista ei kirjoiteta.

Samalla hän jakaa toimittajat ja tiedotusvälineet eri kasteihin. On huhupuheiden ja juorujen perässä juoksijat ja moraaliltaan korkeammat mediat.

Keskeneräisistä asioista pitää kertoa. Vuotoja pitää olla. Politiikan taustoja pitää avata yleisölle.

Näin me täällä sopulilaumassa aiomme toimia vastaisuudessakin, koska muuten nurkkiin jää pimeitä kohtia.

Suomesta ei tarvitse mennä kovin kauas, kun kurinpalautus on toimittajille konkreettisesti totta. Maita ei tarvitse fiksulle lukijalle mainita.

Kurinpalautuspuheet eivät kuulu 2020-luvulle. Eivät ainakaan Suomessa.

Lue myös:

    Uusimmat