Mainos

Vihreiden Aino Pennaselle tuomio lentokoneprotestista – yritti estää pakkopalautuksen nousemalla seisomaan lähtevässä koneessa

3:19
Katso video: Näin oikeusministerinä toiminut Antti Häkkänen kommentoi pakkopalautuskohua!

Vihreiden lainsäädäntösihteeri Aino Pennanen on saanut sakkotuomion viime heinäkuisesta protestistaan lentokoneessa.

Pennanen kieltäytyi istumasta lentokoneessa omalle paikalleen. Hänen tarkoituksenaan oli estää samassa koneessa olleen Suomesta käännytettävän henkilön vieminen pois maasta.

Syyllistyi ilmailurikkomukseen ja haitantekoon virkamiehelle

Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden mukaan Pennanen syyllistyi ilmailurikkomukseen ja haitantekoon virkamiehelle. Tuomion mukaan hän kehotti muitakin matkustajia nousemaan seisomaan, jotta lentokone ei lähtisi niin kauan kuin maasta poistettava henkilö on mukana. Koneen lähtö Helsinki-Vantaan lentoasemalta viivästyi lopulta yhdeksän minuuttia.

Pennanen poistettiin lennolta. Hän kuvasi tapahtumista videon Facebook-sivulleen. Videota käytettiin myös todistusaineistona oikeudessa.

Maksettavaa 720 euroa

Käräjäoikeus tuomitsi Pennasen 40 päiväsakkoon, mikä hänen tuloillaan on 720 euroa. Tuomio annettiin kirjallisessa menettelyssä eli ilman suullista pääkäsittelyä. Pennanen myönsi toimineensa syytteessä kuvatulla tavalla.

Käräjäoikeuden mukaan Pennasen toiminta oli moitittavaa ja selvästi tarkoituksellista. Teko kesti kuitenkin lyhyen aikaa, eikä Pennanen syyllistynyt väkivaltaan.

Ei vaikuta tehtäviin puolueessa

Vihreiden eduskuntaryhmän pääsihteerin Tiina Kivisen mukaan tuomio ei vaikuta Pennasen työsuhteeseen tai asemaan puolueessa. Tällä hetkellä Pennanen on vanhempainvapaalla.

– Asia on käsitelty silloin, kun tämä tapahtuma on ollut, sanoo Kivinen.

Kivisen mukaan Pennanen on toiminut vapaa-ajallaan ja kantaa teostaan itse vastuun.

– Ei ole lain mukaan edes mahdollista työnantajan puuttua asiaan, mutta ei meillä ole myöskään mitään halua, sanoo Kivinen.

Finnair ei esittänyt oikeudelle korvausvaatimuksia. Lentokone oli perille tullessaan myöhässä vain kaksi minuuttia.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja