Miksi poliisit poistivat pakkopalautusta vastustaneen Pennasen lentokoneesta? Finnair: "Nousun aikana on istuttava, määräyksestä ei voi joustaa"

7:17

Finnair on saanut runsaasti kritiikkiä sosiaalisessa mediassa siitä, että se poisti miehen pakkopalautusta vastaan protestoineen Vihreiden poliitikon lennolta. Finnair vastaa kritiikkiin sanomalla, että se tekee yhteistyötä viranomaisten kanssa ja lentoyhtiön on noudatettava ilmailualan määräyksiä.

Mitä pakolaisneuvonnan toiminnanjohtaja Pia Lindfors ajattelee pakkokäännytyksistä? Katso Huomenta Suomen keskustelu aiheesta uutisvideolta!

Finnairin toimista vihastuneet ovat arvostelleet lentoyhtiötä Twitterissä siitä, että Aino Pennanen poistettiin lennolta, koska tämä nousi seisomaan koneessa eikä suostunut istumaan.

Pennanen vastusti toimillaan yhden matkustajan pakkopalautusta Suomesta ja yritti myös rohkaista muita matkustajia vastustamaan miehen poistamista maasta.

– Kysyin lentoemännältä, että mistä on kysymys. Miehen pää oli painettu penkin alle ja hän vaikeroi. Emäntä sanoi, että tämä on kuulemma hänen oma valintansa, Pennanen kommentoi eilen MTV Uutisille.

"Lentokone ei ole oikea paikka mielenilmaukselle"

Finnairin viestintäpäällikkö Varpu Göös vastaa yhtiön saamaan kritiikkiin.

– Lennon kapteeni vastaa turvallisuudesta ja viime kädessä tekee kaikki päätökset. Turvallisuusmääräyksistä ei voi joustaa. Meidän kantamme on se, että lentokone ei ole oikea paikka mielenilmaisulle, vaikka ymmärrämmekin, että aihe herättää voimakkaita tunteita.

Pennanen poistettiin koneesta kapteenin päätöksellä, koska hän ei suostunut istumaan.

Göös selventää, että turvavöissä istuminen nousun aikana perustuu ilmailualan sääntöihin, joita Finnair on velvoitettu noudattamaan. Määräysten rikkomisesta voi saada myös sanktioita.

Finnair tekee yhteistyötä viranomaisten kanssa

Finnair on saanut tapauksen jälkeen kritiikkiä myös siitä, että se ylipäätään osallistuu pakkokäännytyksiin ja palauttaa ihmisiä.

Osa kritisoivista ihmisistä on tuonut esiin sen, että esimerkiksi lentoyhtiö Virgin Airlines on julkisesti kertonut, että se ei toteuta enää maahanmuuttajien pakkokäännytyksiä. 

Finnairin näkemys asiaan on, että se tekee yhteistyötä viranomaisten kanssa.

– Toki me ymmärrämme, että palautuksiin liittyy monenlaisia kysymyksiä, mutta riskiarvion tekee aina viranomainen. Me teemme yhteistyötä viranomaisten kanssa ja me luotamme viranomaisten arviointikykyyn, Göös selventää.

Tapaus tiedettävästi ensimmäinen

Göösin mukaan kyseessä on tiedettävästi ensimmäinen kerta, kun matkustaja joudutaan poistamaan koneesta, koska tämä protestoi pakkokäännytystä vastaan.

Viestintäpäällikkö kertoo, että Finnair ei kommentoi sitä, millaista vahinkoa lennon myöhästyminen matkustajan poistamisen vuoksi aiheutti, onko Pennaseen oltu yhteydessä tapauksen tiimoilta tai onko lentoyhtiöllä mitään vaatimuksia tapauksessa.

Poliisi kertoi eilen aloittaneensa esitutkinnan ja tapausta tutkitaan liikenteen häirintänä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja