Vihasitko koulun liikuntatunteja? Näin ne voivat vaikuttaa elämääsi edelleen

Suhde koulun liikuntatunteihin voi vaikuttaa liikuntatottumuksiin aikuisenakin.

Jos luet sanaparin "koulun liikuntatunti", koetko nostalgisia muistoja vai kauhun värinää? New York Timesin mukaan suhde koulun liikuntatunteihin voi vaikuttaa liikuntatottumuksiin aikuisenakin.

Liikuntatunnit määrittävät myöhempää elämää

Tutkimuksen mukaan se, miten liikuntatunnit sujuivat, määrittää myöhemmin esimerkiksi sitä, haluaako ihminen liikkua. Yhdysvaltalainen Iowa Staten yliopisto selvitti, miten ajatukset liikkumisesta liittyvät koululiikuntaan.

Tutkijat kehittivät pitkän kyselylomakkeen, jolla asiaa selvitettiin esimerkiksi yksityiskohtaisilla numerotaulukoilla. Avoimeen lomakkeeseen tuli yli tuhat vastausta.

Liikkumattomuudelle on useita erilaisia syitä, joista asenne liikuntaa kohtaan on yksi vaikuttava tekijä: jos treeni on mielessämme hauskaa ja nautinnollista, haluamme treenata.

Liikunnan edut ovat tiedossa, joten miksi juokseminen ja hikijumppa silti vaativat ponnistuksia? Videolla vastaus 60 sekunnissa! Artikkeli jatkuu videon alla.

Jos liikunnasta ei ollut nauttinut koulussa, ei nauttinut myöhemminkään

Tutkimuslomakkeeseen vastanneiden muistot koululiikunnasta olivat tutkijoiden mukaan yllättävänkin vivahteikkaita ja tunnerikkaita.

Muistot vaikuttivat pitkiä aikoja. Yhdenmukaisin yhteys syntyi epämiellyttävän koululiikuntamuiston ja vuosia myöhemmin koetun, jatkuvan liikunnan vastustamisen välille.

Jos ihminen ei siis ollut nauttinut liikunnasta koulussa, hän ei odottanut sen olevan mukavaa myöhemminkään. Ihminen, joka oli löytänyt koulusta liikunnan ilon, oletti liikunnan olevan mukavaa.

Moni muisti edelleen kipeät kokemuksensa

Moni koki vuosikymmentenkin päästä noloutta huonoista suorituksistaan ja muisti, miten joukkueita jaettaessa jäi itse viimeiseksi. 

– Olin huono koripallossa, vaikka kaikki muut olivat aika hyviä. Olin niin huono, että se oli noloa, 35-vuotias nainen kertoi.

– Muistan, kun minut valittiin viimeisenä polttopalloon ja tunsin oloni todella huonoksi sen vuoksi. Ei ole kiva tuntea, ettei ole haluttu, 30-vuotias nainen kuvasi.

– Opettaja käski minun "päästä yli" siitä, kun satutin sormeni koripallossa liikuntatunnilla. Kävi ilmi, että sormi oli murtunut, 33-vuotias nainen sanoo.

Myös kuntotestit, muiden edessä riisuminen ja kiusaaminen sekä opettajien että oppilaiden taholta olivat syöpyneet monien mieleen.

– Joidenkin tunnit olivat jääneet menneisyyteen kaksi tai kolme vuosikymmentä sitten, mutta he eivät olleet unohtaneet, kertoo tutkimusta tehnyt Matthew Ladwig.

Muistikin voi pettää

Koska tutkimus oli avoin, sen vastaukset eivät välttämättä edusta laajempaa joukkoa. Muistoihin pohjaavissa tutkimuksissa on myös aina vaarana muistin epäluotettavuus. Liikkumattomuuden pohjasyy voi olla myös jossakin aivan muualla kuin koululiikunnassa.

 Lähde: Nytimes.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja