Olitko menossa kuntosalille, mutta jäitkin sohvalle makaamaan? Tutkimus selvitti, mikä todella on liikunnan välttelemisen syy

Tiedätkö sen tunteen, kun olet oikeasti innoissasi menossa kuntoilemaan, mutta illalla huomaatkin lykänneesi treenejä huomiseen typerän tekosyyn varjolla? Motivaatio tuntuu katoavan kuin tuhka tuuleen – ja nyt tämä tutkimus selittää, miksi!

Belgialaistutkija Matthieu Boisgontier huomasi jo vuosia sitten erikoisen trendin: vaikka liikuntaa ja aktiivisuutta mainostetaan ja tuetaan suurilla rahasummilla, ihmiset liikkuvat silti hälyttävän vähän.

– Olin yllättynyt. Olemme investoineet tähän niin paljon rahaa. Kukapa ei tietäisi, että on terveellisempää olla fyysisesti aktiivinen? Miten voi olla, että emme liiku, kun kaikki tämä informaatio kertoo, että meidän täytyy olla aktiivisia, se on hyväksi ja maksutontakin, Boisgontier kuvailee Washington Postissa.

Hän päätti tiimeineen tutkia, miksi ihminen jää sohvalle, vaikka tietää, että liikkuminen olisi hänelle hyödyllistä.

Liikkumisen ongelma on ihmisaivoissa

Tutkimuksessa kuvattiin 29 vapaaehtoisen aivoja. Vapaaehtoiset olivat nuoria aikuisia, jotka joko olivat fyysisesti aktiivisia tai halusivat kovasti olla sitä. He siirtelivät avatarejaan tietokoneella joko fyysisiin tehtäviin tai pois niistä.

Kävi ilmi, että niin sanottu liikkumisen ongelma on ihmisaivoissa: ne on vuosituhansien saatossa ehdollistettu tekemään kaikki "helpoimman kautta". ​​​​​​​

Aivot siis haluavat säästää energiaa ja toimivat niin, että sitä säästyy mahdollisimman paljon.

Aivot jarruttavat liikunta-aikeitasi

Kun koehenkilöt tekivät annettuja tehtäviä tietokoneella, heidän aivonsa tekivät kovemmin töitä, mikäli tehtävän tarkoitus oli siirtyä kohti fyysistä aktiivisuutta ja välttää paikallaanoloa. Boisgontierin mukaan näytti siltä, että aivoissa ”automaattijarru meni päälle”, kun fyysinen aktiivisuus lähestyi.

Sillä, mitä haluat, ei aina ole merkitystä: vaikka kuinka suunnittelisit kuntosalireissua, aivosi haluavat pysyä paikoillaan ja säästää energiaa. Kun alat suunnitella liikkumista, aivosi tekevät Boisgontierin mukaan kovasti työtä, jotta et ryhtyisi huhkimaan. Kun olet menossa salille, saatatkin käyttää hissiä portaiden sijaan – kiitos aivojesi!

"Minimointi oli kehityksen aikana hyödyllistä"

Boisgontierin mukaan aivot ovatkin "automaattisesti viehättyneitä" toimista, joissa ei liikuta.

– Jos asiaa tarkastellaan evoluution näkökulmasta, kyseessä ei ole laiskuus. Tämä on energiankulutuksen minimoimista. Minimointi oli kehityksen aikana hyödyllistä, koska se antoi etua selviytymiskamppailussa, Boisgontier sanoo.

Tutkimus jukaistiin Neuropsychologia-lehdessä.


Lue myös:

    Uusimmat