Vietämme keliakia viikkoa

4.-10. syyskuuta vietetään viidettä valtakunnallista keliakiaviikkoa. Keliakia on suolistosairaus, jonka aiheuttaa viljan valkuainen eli gluteeni. Ainoa hoito ja lääke keliakiaan on tiukka gluteeniton ruokavalio.

Keliakiaa sairastava ei voi käyttää lainkaan vehnää, ruista tai ohraa eikä näitä viljoja sisältäviä ravintoaineita. Ne korvataan gluteenittomilla erityisruokavaliovalmisteilla. Keliaakikon ohutsuolen suolinukka reagoi gluteenille elimistön poikkeavasta immuniteetista johtuen. Tästä seuraa suolinukan vaurioituminen, limakalvon tulehtuminen ja kehittyy imeytymishäiriö. Elimistö ei pysty käyttämään ravintoa täysin hyväkseen, jolloin syntyy erilaisia puutostiloja. Keliakia voi ilmetä monimuotoisin oirein. Tyypillisiä ovat erilaiset vatsavaivat, raudanpuutos ja väsymys. Keliakia voi ilmetä myös ihossa kutiavana, rakkulaisena ihottumana.

Todettuja keliaakikkoja arvioidaan Suomessa olevan noin 13000. Keliakiaan voi sairastua missä iässä tahansa. Keliakiaa on todettu ilmenevän samoissa suvuissa, joten perintötekijöillä voi olla merkitystä taudin puhkeamisessa.

Gluteenia sisältävät viljat korvataan maissilla, riisillä, hirssillä ja tattarilla, gluteenittomilla jauhoseoksilla, perunalla ja soijalla. Aikuiskeliaakikot ja ihokeliaakikot voivat käyttää myös kauraa gluteenittoman ruokavalion lisänä. Keliakialiitosta kuitenkin tähdennetään, että asiasta on syytä keskustella hoitavan lääkärin kanssa. Lapsikeliaakikoille kauraa ei toistaiseksi sallita, sillä asiaa tutkitaan parhaillaan.

Lisätietoa Suomen keliakialiitto ry:n sivuilta

Riisi-tonnikalasalaatti

(noin 10 annosta)

1 kerä (300 g jäävuorisalaattia tai jääsalaattia, lollo rosso ja friseesalaattia) 2 tlk tonnikalan paloja öljyssä (tai vedessä) 2 dl keitettyä riisiä 1 pussi (200 g) pakastemaissia 2 punaista paprikaa 1 keltainen paprika 1 dl purjosipulia puolikas tuoretta kurkkua Kastike: öljyä balsamiviinietikkaa mustapippuria valkosipulia murskattuna

Keitä riisi. Revi tai leikkaa salaatti, paloittele paprikat, purjosipuli ja kurkku. Sulata pakastemaissi. Yhdistä salaatti, tonnikala, jäähtynyt riisi, paprikat, purjo, kurkku ja maissi. Sekoita kastikeainekset keskenään, ravista hyvin ja lorauta hieman salaatin päälle. Halutessasi voit korvata valkosipulin makusi mukaan esimerkiksi tuoreilla yrteillä.

Iso makoisa marjapiiras

7½ dl gluteenitonta jauhoseosta 3½ dl sokeria (1 rkl jauhettua kardemummaa) 2 tl soodaa 1 tl leivinjauhetta 200 g margariinia sulatettuna Sekoita ainekset, ja ota talteen 2 dl muruseosta.

Lisää taikinaan: 2 dl piimää 1 muna

Päälle: 1 l mansikoita, mustikoita tai muita marjoja 2 dl muruseosta

Levitä piimätaikina leivinpaperille pellille. Lisää viipaloidut mansikat tai muut marjat ja lopuksi muruseos (2 dl). Paista 225 asteessa 25 minuuttia. Tarjoa pehmeän vaniljajäätelön kera. (MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat