Mainos

Vieraile kommunismin tapahtumapaikoilla Tallinnassa

Kirjailija Sofi Oksanen on sitä mieltä, että kommunismioikeudenkäyntejä pitäisi järjestää edelleen. Uuden kirjan tänään julkaiseva Oksanen pohtii teoksessaan muun muassa ihmisen kykyä kääntää takkiaan aina voittajan puolelle. Toisten kohtaloista piittaamatta.

Sofi Oksanen on kirjoittanut nyt kolme Viron lähihistoriaa käsittelevää romaania. MTV3 tapasi kirjailijan loppukesällä uuden romaanin tapahtumapaikoilla. Esimerkiksi pahamaineisessa Patarein vankilassa Tallinnassa vieraillut kirjailija sanoo uuden kirjansa valmistumisen suurimmaksi haasteeksi ajan.

Keskitysleireistä puhutaan vielä

Kun kyyhkyset katosivat nostaa varmasti jälleen keskustelun laineet molemmilla puolilla lahtea. Oksanen kuvaa kirjassaan opportunismin ja takinkäännön lisäksi mm. tilannetta, jossa samaan sukuun kuuluvat ovat eri puolilla henkistä ilmapiiririntamaa. Tämän tekee mahdolliseksi Baltian maita koetellut kummallisuus, kahden erilaisen miehittäjän näkeminen ja kokeminen.

Kirjan henkilöt liikkuvat myös paikassa, jolla on ikuisesti kalman kaiku. Noin 40 kilometriä Tallinnasta sijainnut Kloogan keskitysleiri kertoo karua kieltään siitä, että myös Virossa oli leirejä. Eikä Klooga suinkaan ollut ainoa.

Natsien huomatessa elokuussa 1944, että puna-armeijaa ei voida ainakaan Viron maaperällä pysäyttää, Kloogaan kootuista yli kahdestatuhannesta baltianjuutalaisesta oli päästävä eroon. Miten, sen kertoo Oksasen uusin teos

Sofi Oksanen haluaisi, että kommunismin aikaansaannoksia käsiteltäisiin samaan tapaan kuin natsien hirmutekoja. Ajatukselle kommunistinmetsästäjästä Oksanen nauraa.

– Silti näkisin mielelläni lisää oikeudenkäyntejä sellaisia ihmisiä vastaan, jotka ovat syyllistyneet ihmisoikeusrikoksiin Virossa ja muissakin maissa. Se ikävä asia, mikä on olemassa monessa itäisen Euroopan maassa, on se, että rikoksiin neuvostoaikana tai itäblokin aikana syyllistyneet saattavat olla yhä vallankahvassa. Se ei ole hyvä asia, Oksanen kiteyttää.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.