VIDEO: Voodoo on afrikkalaista arkea, ei hölynpölyä

Studio55.fi-lähetyksessä vierailleen kirjailija Juha Vakkurin mukaan voodoo näkyy afrikkalaisessa arjessa ja jalkapallokentillä.

– Olen viimeiset 15 vuotta elänyt enemmän tai vähemmän voodoon ympärillä, kertoo kirjailija Juha Vakkuri.

Vakkuri kertoo kirjassaan Voodoo – Afrikan arkea tarinoita afrikkalaisesta elämänmenosta, jossa voodoo näkyy. Voodoota harjoitetaan koko Afrikan länsirannikolla. Vakkurin mukaan voodoon harjoittajia on satoja miljoonia.

Voodoo ei ole taikauskoa, eikä hölynpölyä. Vakkuri selittää voodoon olevan oikea uskonto, jolla on selkeä, toimiva rakenne. 

Voodoo on monijumalainen uskonto, jossa kullakin jumalalla on oma reviirinsä. Samaan tapaan kuin aikanaan Roomassa ja Kreikassa aikanaan oli sodan ja rakkauden jumalia.

– Afrikkalainen aina tietää, että jos auto menee rikki, niin vika ei ole kytkimessä, vaan se on Gu (raudan jumala) joka haluaa muistuttaa olemassaolostaan, Vakkuri antaa esimerkin.

Voodoo selittää menestystä myös jalkapallokentillä.

Vakkuri kertoo, että murskatappion osuessa kohdalle, hävinnyt joukkue usein olettaa, että vastajoukkue on laittanut maalitolppien väliin jujun.

Juju on pieni taikakalu. Jos jujun asettaa maaliin, hakeutuvat pallot sen luo, Vakkuri selittää.

– Ja itseasiassa afrikkalaisen jalkapallon eettisissä säännöissä on, että jujua ei saa käyttää.

Uskooko Juha Vakkuri itse voodoohon? Millä tavoin voodoopapin ohjeet ja 12 appelsiinia auttoivat liikemiestä palauttamaan työpaikalleen hyvän hengen? Poikkeaako voodoo suuresti suomalaisesta muinaisuskonnosta? Katso lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja