Video: Tuhannet pakenivat tulipaloa täpötäydellä Lesboksen pakolaisleirillä – jännitteet kytevät ylitäysillä leireillä

Tuhannet ihmiset pakenivat tulipaloa Kreikan Lesboksen saarella sen jälkeen kun tuli levisi pakolaisleirin telttoihin ja majoihin yhteenoton aikana. Tuli alkoi levitä myöhään maanantai-iltana ja se saatiin sammutettua tiistaina keskipäivällä Morian leirillä, joka majoittaa kaikkiaan 5700 pakolaista.

1:08

Liki 60 prosenttia teltoista ja majoista tuhoutui tulipalossa, arvioi uutistoimisto Reuters.

Monet pakolaiset palailivat tiistain aikana tulen tuhoamalle leirille, mutta poliisin mukaan lapset on siirretty muihin tiloihin. Kuolonuhreja ei ole raportoitu, mutta majoituskriisi on akuutti. Tuhannet ihmiset ovat menettäneet muutamassa tunnissa asumuksensa. 

Palon täsmällinen syy on vielä epäselvä. YK:n pakoalaisjärjestö UNHCR:n mukaan leirin epämääräiset ja turvattomat olosuhteet ovat omiaan synnyttämään tämän tyyppisiä tilanteita.

Pakolaiset kahden määränpään välillä

Pakolaiset ja maahantulijat Lesboksen saarella ovat eräänlaisessa välimaastossa EU:n ja Turkin välisen sopimuksen vuoksi. He eivät voi jatkaa saarta kauemmaksi, ennen kuin heidän turvapaikkahakemuksensa on saatu käsittelyyn. Ne jotka saavat kielteisen päätöksen, saavat passituksen Turkkiin.

Jännitteet kytevät täyteen pakkautuneilla saarileireillä, kun hidas turvapaikkaprosessi yhdistyy vaikeisiin elinolosuhteisiin. Kreikkalaismedian mukaan jännitteet leimahtivat yhteenotoiksi, kun leirillä levisi huhu että saarelta aiotaan pian karkottaa satoja ihmisiä.

- Ihmiset ovat turhautuneita odottamiseen, kuvailee UNHCR:n tiedottaja Roland Schoenbauer.

- He eivät tiedä milloin heidän turvapaikkahakemuksensa käsitellään. Monet kokevat etteivät he saa mistään riittävästi tietoa.

Kreikka hakee hätämajoituslaivaa

Liki 60 prosenttia Morian leirin teltoista ja mökeistä tuhoutui palossa. Nyt leiriin pyritään nopeasti pystyttämään uusia telttoja. Lisäksi Kreikan merenkulkuministeriö etsii parhaillaan soveliasta laivaa, joka auttaisi välittömässä majoituskriisissä. Laiva voisi sekä majoittaa, ruokkia että tarvittaessa kuljettaa asukkaita.

Lievittääkseen kiristyvää tilannetta Kreikka on luvannut rakentaa uusia matkustus- ja majoitustiloja ja parantaa olosuhteita leireillä, joita on kuvailtu sietämättömiksi. Mm. International Rescue Committee -avustusjärjestön mukaan leireillä on pula aivan perustavanlaatuisistakin inhimillisistä perustarpeista kuten vedestä.

Huolimatta tulijoiden virran tyrehtymisestä viime vuoteen verrattuna, yli 13 500 pakolaista astuu tällä hetkellä lähitienoon saarien leireillä. Määrä on lähes kaksi kertaa suurempi kuin niiden kapasiteetti, 7450 henkilöä.

Kaikkiaan Kreikassa on noin 60 000 pakolaista odottamassa, mitä heille seuraavaksi tapahtuu. Suurin osa heistä on kotoisin Syyriasta, Irakista ja Afganistanista.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja