Mainos

Video: Tassut laudalle ja menoksi – bostoninterrieri Domi on Lappeenrannan skeittiramppien kuningatar

2:03

Kun skeittilauta lasketaan Domin eteen, pikkukaveri tietää, mitä tehdä. Bostoninterrieri Domi nousi skeittilaudalle ensimmäistä kertaa jo pikkupentuna. Nyt ramppien konkari viilettäisi menemään niin usein kuin mahdollista.   

Skeittaamisessa 6-vuotias Domi on jo konkari: pikkutassut seisoivat laudalla ensimmäistä kertaa Domin ollessa parin kuukauden ikäinen. Ilman treeniä Domista ei kuitenkaan mestariskeittaajaa tullut.

Domin omistaja Jasmin Pyykön mukaan ensin harjoiteltiin laudalla seisomista sisällä. Sitten Pyykkö alkoi liikutella lautaa hitaalla vauhdilla maton päällä. Matto toimi esteenä, ettei vauhti päässyt vahingossa karkaamaan aloittelijalle liian kovaksi.

Sitten lauta työnnettiin liikkeelle ja Domi hyppäsi kyytiin viilettämään oma-aloitteisesti.

– Domi on itse oppinut kääntymään laudalla, hyppäämään pois hätätilanteessa, jarruttamaan, ohjaamaan lautaa rampeilla ja potkimaan vauhtia, Pyykkö kertoo.

Rampille skeittihirmu pääsi vasta ollessaan vanhempi. Turvallisuussyistä, sanoo Pyykkö.

Skeittihirmu on myös pusukone

Nyt Domi skeittaa sekä skeittiparkeilla että kadulla. Skeittaamisessa Domia ei Pyykön mukaan tarvitse juurikaan ohjailla, vaan vauhtihirmu tietää itse, mitä tehdä. Mutta mistä idea skeittaamiseen lähti?

– Itse skeittasin aikoinaan ja siitähän se idea lähtikin, kun lauta löytyi kotoa valmiina. Enää ei tule skeitattua ja lauta siirtyikin Domin omistukseen, Pyykkö kertoo.

Kun Domi ei viiletä laudan päällä, harrastetaan yhdessä muita lajeja. Pyykkö ja Domi harrastavat yhdessä muun muassa koirafrisbeetä. Lajina siinä on freestyle ja siinä Domi onkin microkoirien Suomen mestari vuosimallia 2016.

Lisäksi kaksikko on kokeillut jäljestämistä, taakanvetoa, tokoilua ja match showta. Näyttelykehäkään ei ole Domille vieras paikka.

– Helpompaa varmaan olisi luetella, mitä ei ole kokeiltu, Pyykkö tuumii.

Harrastuksista skeittaus, temppuilu ja koirafrisbee ovat kuitenkin niitä, joista Domi tunnetaan parhaiten. Esimerkiksi Domin temppu- ja skeittitaidoista Pyykkö on tehnyt Youtubeen useita videoita.

– Skeittaus ja temppuilu muutenkin saa usein lähistöllä olevat ihmiset nauramaan ja tulevatkin usein sitten kyselemään Domista kaikenlaista ja Domihan nauttii huomiosta. Pusukone, Jasmin kertoo.

Ansioluettelosta löytyy myös kuulokoiran pätevyys

Temppuilun, skeittauksen ja ihan tavallisen koiranelämän lisäksi Domilla on muutakin virkaa. Joulukuussa 2014 Domi valmistui kuulokoiraksi.

– Kuulen itse ainoastaan toisella korvalla. Kuulokoira onkin korvaamaton apu minulle, kun puhelin, palohälytin, herätyskello tai vaikkapa ovikello soi, Pyykkö kertoo.

Lisäksi Pyyköllä ei ole lainkaan suuntakuuloa. Esimerkiksi puhelimen soidessa, Domi raapii Pyykköä jalasta ja opastaa soivan puhelimen luokse. Liikenteessä Domi puolestaan varoittaa Pyykköä pyöräilijöistä.

Kuulokoirilla on opas- ja avustajakorien lailla oikeus kulkea ohjaajansa mukana kaikkialla.

– Domi on nähnytkin paljon maailmaa. Kun vielä opiskelin, Domi oli mukanani oppitunneilla. Domi kulkee mukana kaupoissa, sairaalassa, kahviloissa ja kaikenlaisissa uusissa paikoissa, mihin keksitään mennä, Pyykkö luettelee.

3:38

Skeittikaverikin jo kiikarissa

Sen jälkeen kun skeittaamisen salat paljastuivat Domille, pikkukoira haluaisi rampeille useamminkin.

– Varmaan skeittaus lisääntyykin siinä vaiheessa, kun muut harrastukset alkavat vähentyä, kun tuota ikää tulee lisää, Pyykkö arvelee.

Skeittikaverikin ramppien hirmulla saattaa olla pian.

– Keväällä Domin kaveriksi muutti amerikankarvatonterrieri Miki, joka varmasti joskus aikanaan pääsee myös tutustumaan lautailun maailmaan, Pyykkö lupaa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.