Mainos

Video: Tältä kuulostaa ja näyttää jännitys – MTV Uutisten toimittaja testasi Suomen korkeimman benjihypyn

2:15

Helsingin Kaivopuistossa nosturin nokka kohotettiin tänään huimaan 150 metrin korkeuteen. Puolenpäivän jälkeen nosturin nokalta aloitettiin benjihypyt. Ensimmäisten hyppääjien joukossa oli myös MTV Uutisten toimittaja, jolle benjihyppy oli ensimmäinen elämässään.

Nosturin vinssi alkaa pyöriä ja kori, jossa rohkea hyppääjäkokelas seisoo, lähtee ylöspäin. Mukana on muutama henkilökunnan jäsen varmistamassa hypyn turvallisuutta ja antamassa ohjeita.

Yllättäen hyppääjä huomaakin olevansa 150 metrin korkeudessa. Maasta katsottuna nosturin korkeus ei näyttänyt hirveän hurjalta, mutta yläilmoissa käsitys muuttuu nopeasti.

Pienen tuulenvireen saattelemana aloitetaan hyppäyksen lähtölaskenta. MTV Uutisten toimittajan kohdalla se jouduttiin ottamaan kuitenkin kolmesti, ennen kuin rohkeus voitti pelon.

Mutta sitten mentiin!

0:42

Hyppy itsessään ei kestä hirveän kauan, mutta voimat, joita hypyn aikana kokee, ovat uskomattomia. Hetken syöksyn jälkeen köysi alkaa vetää takaisin ylöspäin ja hetken leijut ilmassa kuin höyhen. Pian kuitenkin todellisuus puuttuu peliin, ja laskeutuminen maahan alkaa.

Pahin vaihe on kuitenkin päätös hypyn tekemisestä, ja siitä benjihyppäämisessä oikeastaan onkin kysymys, pelon voittamisesta, kertoo Skybreakers ry:n puheenjohtaja Markku Eklund MTV Uutisille. Sama viehätys on ajanut miehen hyppäämään benjihypyn jopa yli 3 000 kertaa.

– Vaikka on useita tuhansia hyppyjä taustalla, aina se pelottaa. Pelon voittaminen on se juttu, Eklund kertoo.

Suomen korkein, maailman mittakaavassakin harvinainen

Tapahtuma ei kuitenkaan ole aivan ensimmäistä kertaa Helsingissä. Tänä vuonna nosturi nostetaan meren päälle 22. kertaa.

– Olemme tehneet tätä samaa täällä Helsingissä useamman vuoden ajan. Tämä on kuitenkin kesän korkein hyppytorni. Alkukesästä hypätään 50-60 metrin korkeudelta, kierretään ulkomailla ja nyt loppukesästä hypitään tästä korkealta hyppytornista.

Kyseessä onkin Suomen korkein benjihyppytorni, joka on maailmankin mittakaavassa harvinainen, Eklund kertoo.

– Se on harvinainen. Me olemme sellaisessa listassa, johon on listattu kymmenen huikeinta hyppypaikkaa maailmassa. 232 metriä on maailman korkein benjihyppypaikka.

Vuosien varrella tuhannet hyppääjät ovat käyneet haastamassa rajojaan. Mieleenpainuvinta asiakasta ei Eklundin tarvitse kuitenkaan miettiä kauaa, sillä kolme vuotta sitten lipunmyyntiluukulla nähtiin aikamoinen yllätys.

– Ensimmäisenä tulee mieleen 95-vuotias mummo, joka kävi hyppäämässä kolme vuotta sitten. Käveli vaan tuohon tiskille, ja sanoi: Haluan hypätä, Eklund muistelee.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.