Video: Sovelluksesta apua diabeteksen hoitoon?

Teknologia apuna diabeteksen hoidossa 8:34

Voiko teknologia auttaa diabetespotilaita? Tästä keskusteltiin Huomenta Suomen lähetyksessä.

Suomalainen Lääkäripalvelu Neliapila ja sen emoyhtiö Quattro Folia ovat käynnistäneet uuden palvelukokonaisuuden diabeteksen hoitoon. Palvelu on diabeetikkojen saavutettavissa omahoitosovelluksen ja pilvipalvelun kautta.

– Perinteinen tapa oli kirjata kaikki sokerimittaukset vihkoon, sitten käydä kerran–kolme kertaa vuodessa lääkärin ja hoitajan luona, käydä iso kasa numeroita läpi ja katsoa peruutuspeilistä mille hoito näyttää. Uudessa tavassa nämä tiedot ovat koko ajan pilvessä ja jaettavissa diabeetikon ja hoitotiimin kanssa. Vuorovaikutus tiimin kanssa voi tarvittaessa olla vaikka päivittäistä, Quattro Folian toimitusjohtaja Harri Okkonen sanoo.

Käytännössä diabeetikko kirjaa sokeriarvonsa ylös pilvipalvelimeen, josta diabeteshoitaja katsoo arvoja, kertoo Lääkäripalvelu Neliapilan vastaava lääkäri Markku Saraheimo

Diabeetikon ei tarvitse muuttaa päivärutiinejaan. Ateria- ja liikuntatiedot sovellukseen syötetään vielä toistaiseksi käsin, mutta esimerkiksi toistuvat verensokerimittaukset siirtyvät mittarista verkkoon älypuhelimen kautta. 

Ohjelma ottaa huomioon matalat ja korkeat arvot ja huomauttaa, jos hoidon tehostamisen tarvetta on. 

Uusi palvelu mahdollistaa myös sen, ettei hoitosuhde ole sidottu kalenteriin vaan tarpeeseen. Hoitaja voi säädellä keneen hän on yhteydessä – sen mukaan kuka eniten apua tarvitsee. 

– Yksi merkittävä asia tässä on se, että tämä tasa-arvoistaa palvelut läpi Suomen, että Utsjoella sekä Liperissä asuva diabeetikko saa samantasoista hoitoa kuin Kauniaisissa tai Kaivopuistossa asuva diabeetikko, Okkonen lisää. 

Millaisia tuloksia sovelluksen käytöstä on jo saatu? Mitä mieltä lääkäri Markku Saraheimo on diabeteshoitojen kehityksestä Suomessa viime vuosikymmenten aikana? Katso video!

Lue myös:

    Uusimmat