Video: Renkaat irrallaan autossa – näin pahaa jälkeä syntyy, kun kolaroi viidenkympin vauhdissa

0:52

Väärin kuormatut renkaat voivat vaarantaa henkesi kolaritilanteessa.

Ammattimaisten rengashotellien suosio kasvaa jatkuvasti, mutta siitä huolimatta moni vaihtaa ja varastoi renkaansa itse. Usein renkaat myös kuljetetaan muualta varastosta vaihtopaikalle.

Kaikki neljä rengasta mahtuvat harvoin auton tavaratilaan, jolloin moni kaataakin selkänojat saadakseen renkaat kerralla kyytiin.

– Kun takaistuimen selkänoja kaadetaan, menetetään mahdollisuus kuorman tuentaan sitä vasten. Tällöin huolellisen sidonnan merkitys korostuu, muistuttaa Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

Vesalainen neuvoo kiinnittämään takapenkin turvavyöt ristiin varmistamaan selkänojan lukitusta. Vöistä on apua myös, jos selkänojan lukitus joudutaan avaamaan ja selkänojaa kallistamaan hieman eteenpäin renkaiden kyytiin mahduttamiseksi.

– Sidonnassa on syytä käyttää asianmukaisia sidontaliinoja, jotka kiinnitetään kuormansidontalenkkeihin, Vesalainen ohjeistaa.

Autoliitto toteutti yhdessä Saksan autoliitto ADAC:n kanssa kolaritestin, josta käy ilmi, miten silmämääräisesti siististi kuormatut autonrenkaat iskeytyvät taajamanopeudessa etuistuinten selkänojiin.

Painavien renkaiden voima jo 50 kilometrin tuntinopeudesta pysähdyttäessä on niin suuri, että vammautumisriski on ilmeinen.

Autoliitto ja ADAC toistivat kolaritestin siten, että renkaat on kiinnitetty asianmukaisesti. Katso video alta.

0:52

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja