VIDEO: Näissä tilanteissa autoilijan on väistettävä pyöräilijää

Kevätpäiväntasaus on jäänyt taakse, ja pyöräilijät ovat lisääntyneet liikenteessä. Näin kevään korvalla kannattaa jokaisen kerrata väistämissäännöt, eli selvittää milloin pyöräilijöitä tulee väistää.

Pyöräilijät yllättävät autoilijat helposti nopeudellaan ja äkkinäisellä ilmestymisellään. Yhtä lailla pyöräilijä säikähtää helposti autoilijaa, joka ei annakaan hänelle tietä. Liikenteessä molemmat tekevät helposti virheitä.

– Tärkeintä on viestiä ajoissa aikeistaan, käyttää riittävän alhaista tilannenopeutta ja luopula tarvittaessa omista oikeuksistaan, muistuttaa Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

– Kun pyöräilijäkin hidastaa hyvissä ajoin ennen risteystä riittävästi nopeutta, lisääntyy sekä autoilijan että pyöräilijän mahdollisuudet havainnoida ja toimia tilanteen edellyttämällä tavalla.

Autoilija

– Lähesty risteystä riittävän alhaisella tilannenopeudella

– Havannoi huolellisesti, koska pyöräilijä jää helposti katveeseen – esimerkiksi tuuli- ja sivulasin välissä olevan A-pilarin taakse.

– Ennen kääntymistä varmista päätä kääntämällä, ettei katveessa auton rinnalla ole takaa lähestyvä pyöräilijä.

Tiedätkö säännöt?

Suojatiellä saa ajaa polkupyörällä vain, jos siihen sisältyy pyörätien jatke. Pyörätien jatkeiden merkitseminen on vielä monenkirjavaa vuoden 2017 loppuun saakka.

Nyrkkisääntönä voidaan toistaiseksi pitää, että suojatie sisältää pyörätien jatkeen, jos sen jommassakummassa päässä jatkuu pyörätie. Muissa tapauksissa suojatie on tarkoitettu vain jalankulkijoille.

Autoilijan on aina väistettävä suojatiellä kulkevaa jalankulkijaa. Myös pyörän taluttaja luokitellaan jalankulkijaksi.

Pyörätietä pitkin sivulta (vasemmalta tai oikealta) lähestyvän pyöräilijän pitäisi väistää, jos autoilijalla ei ole väistämismerkkiä ennen pyörätien jatketta.

Kääntyvän autoilijan on puolestaan väistettävä pyörätien jatkeella ajavaa pyöräilijää siitä riippumatta, lähestyykö pyöräilijä edestä vai takaa.

Tarkkana pihalta tai pysäköintialueelta lähdettäessä

Pihasta tai pysäköintialueelta tulevan auton kuljettajan on syytä havainnoida huolellisesti molempiin suuntiin – myös oikealle kääntyessään.

Vesalainen kertoo, että portista oikealle aikova autoilija havainnoi monesti vain vasemmalta lähestyviä: Autoilija kokee, ettei oikealle tarvitse havainnoida, koska ajolinja ei risteä oikealta lähestyvän kanssa.

– On kuitenkin tärkeää huomata, että oikealtakin saattaa lähestyä väistettäviä - esimerkiksi pyöräilijä tai rullaluistelija. Myös yksisuuntaisen kadun vierellä kulkeva pyörätie on lähes poikkeuksetta kaksisuuntainen.

– Tarkkana on oltava, vaikkei pyörätietä olisikaan, koska jalkakäytävääkin pitkin saattaa lähestyä rullaluistelija tai alle 12-vuotias pyöräilijä. Jokainen voi myös miettiä, onko joskus itse pyöräillyt jalkakäytävällä, koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen muistuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat