VIDEO: Näin moni kärsii jatkuvista vatsavaivoista

Vatsaystävällinen ruokavalio 23:53

Studio55.fi-ohjelman lähetyksessä vierailleen ravitsemusterapeutti Reijo Laatikaisen mukaan toiminnalliset vatsavaivat vaikeuttavat pahimmillaan sosiaalista elämää ja laskevat elämänlaatua.

– Meillä on arvioita, että jopa 20 prosenttia suomalaisista kärsii jatkuvasti jonkinlaisista elämää haittaavista vatsavaivoista, ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen sanoo. 

Laatikaisen mukaan vatsavaivat vaikuttavat hyvin paljon koko hyvinvointiin. Yleisin toiminnallinen vatsavaiva, ärtyneen suolen oireyhtymä, vaikuttaa elämänlaatuun jopa yhtä paljon kuin migreeni, astma, tyypin 2 diabetes tai munuaisten vajaatoiminta.

– Se vaikeuttaa monta kertaa sosiaalista elämää, jopa ystävien tapaamista, kutsujen järjestämistä ja kaikkea tällaista. 

Toiminnallisessa vatsavaivassa suolesta ei löydy selvää havaittavaa vikaa, kuten verenvuotoa tai suolinukan vaurioita.

– Taustalla on hienosyisempiä, pienempiä mekanismeja, jotka sitten yhdessä, kun niitä on riittävän paljon, riittävät aiheuttamaan herkän vatsan, joka reagoi moneen asiaan, kuten ruokavaliomuutokseen, stressiin, unettomuuteen ja niin edelleen, Laatikainen selventää.

Vatsaoireiden aiheuttajat voidaan luokitella sairauksiin ja niin sanottuihin vaivoihin.

– Sairauksia ovat tietenkin suolisto- ja mahasyöpä, Crohnin tauti, haavainen paksusuolentulehdus – nämä ovat niitä tulehdustauteja, jolloin tulee verta yleensä ulosteesta, ja suoli on todella huonossa kunnossa. Sitten on myös keliakia, Laatikainen sanoo. 

Toiminnallisia vatsavaivoja ovat ärtyneen suolen oireyhtymän lisäksi kipuilematon toiminnallinen ummetus sekä ylävatsavaiva eli dyspepsia.

Milloin vatsavaiva on krooninen? Millaisella ruokavaliolla vatsavaivoja voi hoitaa? Kuinka stressi vaikuttaa vatsaan hyvinvointiin? Katso koko lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat